S OPTIMIZMOM U SEZONU

Božinović siguran da će se cijela Hrvatska uskoro 'zazeleniti', otkrio koliko je turista stiglo

21.06.2021 u 23:17

Bionic
Reading

Prema podacima HAC-a, autocestama je proteklog vikenda prošlo gotovo 566.500 vozila i naplaćeno je više od 29 milijuna kuna cestarine. U odnosu na isti vikend prošle godine promet je veći za oko 15 posto, a iznos naplaćene cestarine za 24 posto. Kolika je trenutna posjećenost otkrio je ministar Davor Božinović

O epidemiološkoj slici ovisi i turistička sezona u Hrvatskoj, a ministar unutarnjih poslova poručuje - na svakome je da učini sve što može kako nam brojevi tijekom ljeta ne bi počeli rasti, izvještava HRT.

'Siguran sam da će uskoro cijela Hrvatska i cijela obala biti u 'zelenoj zoni'. Situacija u Hrvatskoj je takva, vidite i po broju dolazaka ove godine u RH - to je trenutno oko 300 tisuća, nešto više od 40 posto u odnosu na prošlu godinu. S punim optimizmom gledamo prema sezoni', kazao je ministar Davor Božinović.

Mnoge slovenske turiste koji ljetuju u Hrvatskoj zatekla je odluka vlade da od subote na tzv. 'narančastu' listu stavi tri hrvatske statističke regije, Jadransku Hrvatsku, Grad Zagreb i Sjevernu Hrvatsku. Pri povratku s tih destinacija u Sloveniju turisti opet trebaju negativan test na koronavirus, potvrdu o cijepljenju ili potvrdu da su preboljeli covid.

Podsjetimo, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac izjavila je u nedjelju da se prema podacima po kojima u Hrvatskoj trenutno boravi 287.000 turista može zaključiti da nam slijedi bolja turistička sezona od prošlogodišnje. Od početka godine zabilježeno je oko 1,8 milijuna dolazaka i preko 7,3 milijuna noćenja, rekla je ministrica Brnjac za Dnevnik N1 televizije. U usporedbi s 2019. to je preko 60 posto i rezultatima su zadovoljni.

  • +13
Građani se sunčaju i kupaju na plaži Žnjan Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

Brnjac je napomenula da su regionalne turističke zajednice zamolili da budu u kontaktu sa županima i da vode računa o tome da ne bude velikih okupljanja i događanja kako bi mogli držati situaciju pod kontrolom. Vezano za zahtjev istarskog župana da se epidemiološka situacija gleda po županijama, a ne statističkim regijama, Brnjac je rekla da se Ministarstvo duže za to zalaže kroz neformalna vijeća turizma.