suzbijanje epidemije

Božinović: O svim mjerama od srijede će se odlučivati na razini države

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 16.03.2020 19:46
  • Objavljeno 16.03.2020 u 18:46
Davor Božinović

Davor Božinović

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak da će se o budućim mjerama za suzbijanje epidemije koronavirusa odlučivati na razini države, a da će te mjere slijediti županijski stožeri civilne zaštite

"Prije nekoliko tjedna smo zaključili da treba ići u tom smjeru. Sad je očito sazrio i politički trenutak. Radi se samo o tome da se odluke moraju donositi na razini države, da one moraju biti brze i to je najbolji način da one čim prije zažive i da svi kojih se to tiče ih odmah počnu primjenjivati", rekao je Božinović, predsjednik Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

"Sve je od prvog dana komunicirano sukladno postojećim zakonima, međutim u posljednje vrijeme imamo činjenice da su određene lokalne sredine donosile odluke za sebe", kazao je Božinović.

Dodao je kako za tim nema potrebe te da će nova pravila biti "prva točka zasjedanja Hrvatskog sabora".

Na pitanje može li se u narednom razdoblju očekivati zatvaranje kafića i frizerskih salona Božinović je rekao da iza tih odluka stoji ponajviše epidemiološka struka.

Kazao je da će odluke ovisiti o "ukupnoj epidemiološkoj situaciji", uz uvažavanje svih lokalnih specifičnosti.

Komentirao je prijedlog odluke o privremenim restrikcijama za ulazak u Europsku uniju u trajanju od 30 dana racionalan.

"To je odluka koja je racionalna, ali dobro je što EU u ovoj krizi za razliku od nekih ranijih kriza kroz svoju povijest pokazuje da je u stanju reagirati puno brže nego što smo to od EU navikli gledati", rekao je Božinović.

Dodao je i da je Hrvatska, kao članica EU, obuhvaćena tom odlukom. Smatra i da će Europsko vijeće sutra, sukladno europskom zakonodavstvu, na video-konferenciji i prihvatiti taj prijedlog.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predložila je u ponedjeljak, u sklopu napora za suzbijanje širenja koronavirusa, privremene restrikcije za ulazak u Europsku uniju u trajanju od 30 dana.

  • +10
  • +7

Ministar Davor Božinović

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Božinović je pojasnio kako se tu radi o odluci koja se odnosi na državljane zemalja članica EU i onih izvan nje. Istaknuo je i kako tu Hrvatska nije ni malo u drugačijem položaju od zemalja Schengenske zone. 

Naveo je i da su danas imali video-konferenciju ministara unutarnjih poslova i ministara zdravstva oko pitanja upravljanja granicama u ovoj situaciji te pitanja pokretanja mehanizma civilne zaštite o stvaranju skladišta medicinske opreme za potrebe cijele EU. 

Na novinarski upit jesu li strani državljani koji imaju nekretnine u Hrvatskoj sigurnosna ugroza, odgovorio je kao dosta stranaca iz zapadne Europe imaju nekretnine u našoj zemlji ali to ne znači da ih sada treba  "žigosati i onositi se prema njima na drugačiji način". "Za njih vrijede sve one epidemiološke mjere koje vrijede i za hrvatske državljane", istaknuo je.     

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!