predsjedništvo hdz-a

[FOTO/VIDEO] Božinović o sukobima navijača: 'To su huligani, ne navijači'

31.10.2022 u 12:23

Bionic
Reading

Održana je sjednica šireg Predsjedništva HDZ-a nakon koje je izjavu za medije dao Davor Božinović

Govoreći o sukobima navijača koji su obilježili ovaj vikend, rekao je kako to nisu navijači nego huligani 'jer svi oni koji se na takav način žele sukobljavati u centru nekog grada, ne bi mu se smjelo dopustiti da mašu bilo kojim drugim zastavama, osim onih huliganizma', prenosi RTL

'Mi smo s HNS-om potpisali poseban protokol za utakmice visokog rizika gdje ravnateljstvo i policija zbog preraspodjela snaga preuzima odgovornost za javni red i sigurnost', ističe pa zahvaljuje građanima koji su prijavili sukobe jer, kaže, policija ne može biti u svakom kvartu.

Može li se to predvidjeti, kaže da tu veliku pomoć pružaju građani.

'Nekada policija i pogriješi. Vidjeli smo slučaj u Splitu. Tada je učinjeno sve da takve pojedince sankcionira', poručio je.

'Policija nema nikakvu toleranciju na činjenicu da je neki policajac izgubio živce, nema gubitka živaca kada je u pitanju policija. Građani su opravdano osjetljiviji nego na ovo. Ovo je pojava s kojom se moramo nositi, sprječavati. Ako imate ljude s dvadesetak prijava, što kaznenih što prekršajnih i nisu ili su minimalno bili kažnjavani, a na slobodi su, pitanje je šaljemo li mi kao društvo šaljemo poruku da je to apsolutno neprihvatljivo', rekao je Božinović.

Upitan trebamo li zakon o huliganima Božinović navodi da postoje kazne. 'Ako gledate ono što se dogodilo prije nekoliko godina Janici Kostelić u Uzdolju, a onda i kasnije, dosta se aktera ponavlja, isti su, a na slobodi su', kaže.

Ponavlja da napadači nisu Bad Blue Boysi niti Torcida. 'Torcida je 7000 članova i to nisu oni', rekao je.

Nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a ministar Davor Božinović dao je izjavu o sukobu BBB-a i Torcide Izvor: Cropix / Autor: Nera Šimić / CROPIX

'Nisu oni takve organizacije', tvrdi pa dodaje da je potrebno to sve društveno osuditi. 'Da oni s težinom u javnom prostoru to ne brane, ne traže opravdanje da je netko osvojio kup ili nešto. Sport je jedno, ovo nema veze', kaže.

Osvrnuo se potom na jučerašnji sukob, rekavši da je uhićeno 50 ljudi, 15 ozlijeđeno. Policija je, smatra, napravila svoj posao. Treba pak, smatra, vidjeti reakciju ne samo institucija nego društva.

Upitan treba li pravosuđe biti strože, govori kako to nije tema za usput niti za pressicu s nogu, a ovo je, govori, društveni fenomen i treba pratiti epilog. Upitan bi li HNS trebao reagirati, ministar je rekao da se radi o osobama koje se ne mogu povezati s klubovima, navijačima, hrvatskim klubovima ni sa sportom.

  • +8
Predsjedništvo HDZ-a Izvor: Cropix / Autor: Nera Simic

O sindikatima

'Ono ispregovarano nekoliko je puta rečeno, prošli tjedan kad smo postigli dogovor, nisam primijetio. Svi su rekli da moraju konzultirati članstvo, a ovo je prema svim popisima materije, postignut je dogovor da bi se pomoglo radnicima. Nije tema je li netko nešto i traži li onaj drugi nešto. Imamo odgovornost i pregled za funkcioniranje cijele države i tražimo rješenje da se pomogne, a i da sve funkcionira kako funkcionira. Veliki je to posao, ozbiljni preračuni. Ako reflektirate kako pogađa kriza, kako Vlada reagira i ako nas usporedite sa zemljama EU, vidjet ćete da smo u samom vrhu jer smo se tim pitanjima bavili', rekao je Božinović.

O migrantima

To je europsko pitanje, smatra Božinović. 'Migrantske su se rute otvorile iz cijelog niza razloga, veliko je povećanje, a činjenica je da smo tranzitna zemlja i radimo sve za sigurnost države, kako bi Hrvatska pomogla ljudima u mjeri u kojoj je to moguće', kaže.

Ne žele oni, dodao je ministar, ostati u RH, ali 'imamo određene obaveze i pravne akte koji nas obvezuju'.

'Mislim da se nosimo dobro. Kažem vam, ako usporedite situaciju u RH i drugim državama vidjet ćete da kod nas prolazi vrlo civilizirano. Na određenim je trasama povećan prolazak, u komunikaciji smo s lokalnim samoupravama, ali migracije su tema s kojom ćemo se nositi godinama', rekao je.

Osvrnuo se na Rusiju i povlačenje iz dogovora o transportu žitarica pa kaže da je to namjera da se destabilizira EU i da takva ponašanja mogu rezultirati povećanjem kriza.

Kraj epidemije

'To ćemo kad o tome epidemiolozi odluče izvijestiti ministra zdravstva, a on Vladu', kazao je Božinović.

  • +11
Izjave nakon Predsjedništva HDZ-a Izvor: Cropix / Autor: Nera Simic

Kapulica: HDZ neće politizirati izmjene izbornih jedinica

Član Predsjedništva HDZ-a Mario Kapulica rekao je kako na Predsjedništvu nisu razgovarali o izmjenama izbornih jedinica poručivši da HDZ to pitanje neće politizirati i svesti na "uskostranačku matematiku".

Ustvrdio je da će HDZ donijeti odluku u interesu države i birača koji žele da njihov glas bude jednak. "Vodit će se računa prije svega o državnim interesima i mišljenju Ustavnog suda, ne o uskostranačkim interesima niti će se 'uzeti  škare' i prekrajati jedinice da bi netko dobio mandat više", kazao je.

Kapulica je dodao da HDZ u drugoj godini drugog mandata stoji bolje nego u drugoj godini prvoga mandata pa nema potrebe za prilagođavanjem izbornih jedinica.