COVID TRENDOVI

Božinović o novogodišnjim inspekcijama po kafićima, slučaju Sinj i eksploziji novozaraženih: 'Postoje dvije škole mišljenja'

30.12.2021 u 13:58

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović nakon sjednice Vlade dao je izjavu za medije, poručivši da ne može decidirano reći je li veliki porast broja novozaraženih posljedica veće prisutnosti omikrona od one detektirane u Hrvatskoj. To, naravno, nije isključeno

Božinović je komentirao izraelski novi pristup borbi s pandemijom - mogući prelazak na tzv. imunitet krda.

'Cijeli niz zemalja krenuo je u skraćenje dana samoizolacije. Ako bi svi kontakti išli u samoizolaciju, to bi u Francuskoj sad bilo više od pola milijuna ljudi', objasnio je Božinović, dodajući da je oko omikrona zasad još uvijek više pitanja nego odgovora.

Izgleda da su kliničke slike blaže, da se rjeđe spušta na pluća nego u slučaju delte i ranijih varijanti, ali još uvijek treba pričekati na znanstvenu potvrdu.

'U međuvremenu moramo funkcionirati', napomenuo je.

Za Novu godinu vrijedi produženje rada kafića do 2 sata ujutro. Aktualne mjere ostaju na snazi do daljnjeg.

Upitan pribojava se scenarija iz Nove godine, rekao je da tu postoje dvije škole mišljenja. Cijeli niz epideologa smatra da je prerano da bi ovi brojevi bili posljedica blagdana, a neki smatraju da jest. Ako nema veze s blagdanima - onda vjerojatno ima veze s omikronom, rekao je Božinović.

  • +32
Advent u Zagrebu Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Govoreći o Sinju, rekao je da okupljanja bez kontrole i epidemioloških mjera nisu dobra. 'To je riskantno. Istra je otkazala sva javna okupljanja na otvorenom, mislim da je to odgovoran pristup u odnosu na ovaj drugi primjer', rekao je.

Hoće li u novogodišnjoj noći biti kontrola i inspekcija? Bit će određene kontrole, ali toliko ima objekata, a malo ljudi u inspekcijskim službama, tako da je nemoguće sve pokriti.

'Očekujemo i nadamo se da je velika većina građana racionalna i da neće ići tamo gdje je rizik za zdravlje', rekao je.

Daljnje mjere ovisit će i o brojkama i o novih znanstvenim spoznajama. 'Kad govorimo o omikronu koji sigurno neće zaobići Hrvatsku, radi se o valu koji nije usporediv s onim prije', rekao je.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ