CJEPIVO POPUT KABANICE

Izrael napušta dosadašnju taktiku, okreće se novom modelu borbe protiv korone: 'Ovaj val nećemo uspjeti zaustaviti'

30.12.2021 u 09:07

Bionic
Reading

Nagli skok broja novozaraženih nije izbjegao ni Izrael. Već drugi dan zaredom bilježi 3000 novozaraženih, a u tamošnjem ministarstvu zdravstva sad razmišljaju o aktiviranju strategije imuniteta krda

Broj aktivnih slučajeva u Izraelu udvostručio se u odnosu na prošli tjedan. Novi val s 17.260 trenutno registriranih slučajeva zaraze, potaknut omikronom, ipak nije doveo do pojačanog opterećenja zdravstvenog sustava - u bolnicama je 88 covid pacijenata, a u posljednjih osam dana preminulo ih je troje. Izrael je, podsjetimo, među državama s najvišim stopama cijepljenog stanovništva u svijetu.

Citirajući visokog dužnosnika iz ministarstva zdravstva, izraelski Kanal 12 izvijestio je da se umjesto o pooštrenju mjera razmišlja o prelasku na model masovne zaraze. Bilo bi to slično švedskom modelu u najranijoj fazi pandemije, kada su tamošnje vlasti odlučile da neće nametati stroge restrikcije građanima kako bi se omogućio nastavak normalnog života te tako postigao imunitet krda, piše Jutarnji list.

Prema tumačenju izraelskih dužnosnika, druge modele onemogućuju usporen tempo cijepljenja djece i nespremnost da se ponovno nametne lockdown ili druga ograničenja. Procjenjuje se da će u dva tjedna 90 posto slučajeva covida u Izraelu izazvati varijanta omikron.

Jerusalem Post također piše da Izrael ne planira zaustavljati peti val koronavirusa.

'Peti val mogao bi završiti kada se zarazi velik broj ljudi. Vjerujem da će virus postati endemski samo ako se cijepljena populacija izloži virusu prirodnim putem', rekao je profesor Cyrille Cohen, šef imunološkog laboratorija na Sveučilištu Bar-Ilan.

  • +11
Putovanje u vrijeme covida Izvor: EPA / Autor: PHILIPP GUELLAND

S njim se slaže profesor Hagai Levine, predsjednik Izraelskog udruženja liječnika javnog zdravstva: 'Budući da je omikron toliko zarazan, naši napori da zaustavimo njegovo širenje vjerojatno su prilično uzaludni. Nećemo uspjeti zaustaviti ovaj val. Ono što moramo pokušati je zaštititi najranjivije skupine građana.'

Jerusalem Post spominje novo istraživanje kojim je utvrđeno da cijepljeni ljudi koji se zaraze virusom razvijaju 'super' ili 'hibridni' imunitet te je malo vjerojatno da će razviti tešku bolest.

Izraelski premijer Naftali Bennet u srijedu je izjavio da mjere neće zaustaviti predstojeći val zaraze te je ocijenio da će on biti poput oluje, a da cjepivo pritom služi kao kabanica. Pozvao je necijepljene da ostanu doma do prolaska ovoga vala, za koji očekuje da će biti kraći nego prijašnji.

U Izraelu, zemlji s 9,2 milijuna stanovnika, od početka pandemije bilježi se 8242 preminulih od covida, dok je u Hrvatskoj umrlo 12.466 covid pacijenata.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ