VELIK SKOK

Novi rekord: U Splitsko-dalmatinskoj županiji danas preko 1500 novozaraženih, dr. Karin kaže da je uzrok niska cijepljenost

30.12.2021 u 08:18

Bionic
Reading

Dalmacija obara negativne rekorde, jučer je imala 1139 novozaraženih, što je novi dnevni rekord. Svaka druga testirana osoba bila je pozitivna. Od noćas testiranih oko 2500 uzoraka, više od 1500 bilo je pozitivno, izjavila je gostujući u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda javnog zdravstva Splitsko-dalmatinske županije

'Naravno da su razlozi za visoke brojke predblagdanska okupljanja i niska cijepljenost u našoj županiji. Imamo svega 52 posto cijepljene odrasle populacije', kaže ravnateljica Nastavnog zavoda javnog zdravstva Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin za HRT.

'O omikronu ne bih još uvijek govorila, nemamo podatke da je u našoj populaciji omikron. Imamo četiri dokazana slučaja. Svaki tjedan šaljemo dvjestotinjak uzoraka u Zagreb, koje potom šalju na analizu u referentne laboratorije. S obzirom na ponašanje građana, šire se naravno delta i drugi sojevi, a doprinos širenju su i mjere koje provodimo', dodaje doktorica Karin.

'Treba kontrolirati covid potvrde'

Ljudima je dosadilo, epidemija traje već dvije godine, no ona je na visokom stupnju, bolest se jako brzo širi.

'Molim sve sugrađane da izbjegavaju druženja, da izbjegavaju grljenja i ljubljenja, a osobito bih molila ugostitelje u zatvorenim prostorima da sada, pred doček Nove godine, kontroliraju situaciju s covid potvrdama jer znamo da one štite tako da su ljudi cijepljeni ili preboljeli.'

'Od noćas testiranih uzoraka, njih oko 2500, više od 1500 bilo je pozitivno. Još uvijek slažemo tablice', iznijela je Karin najnovije podatke.

  • +94
Špica na Badnjak u Dubrovniku, Zadru, Šibeniku i Splitu Izvor: Cropix / Autor: Bozo Radic / CROPIX

Preporuka je testirati se kućnim testom prije odlaska na proslavu

Škotska premijerka Nicola Sturgeon pozvala je sve građane da se prije novogodišnjih druženja testiraju kućnim testovima.

'To bi svakako bila preporuka i za sve nas, bilo bi dobro da se svi koji idu na organizirane dočeke testiraju, barem orijentaciono bi znali. Molimo sve mlade koji imaju simptome te starije da se ne druže i ne idu na dočeke. Ako misle da imaju samo prehladu, neka ostanu doma. Virus je među nama, u našoj županiji pogotovo', zaključuje.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ