duga istraga

Božinović o akciji protiv bombaša u Rijeci: Policija na slučaju radi od travnja

28.05.2023 u 13:55

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u nedjelju da su slučajevi podmetanja eksplozivnih naprava na riječkom području očito povezani te imaju međunarodnu dimenziju, dodavši da je policija jučerašnjim uhićenjem dvojice sumnjivaca uklonila neposrednu opasnost.

Božinović je izjavio u nedjelju da se radi o policijskom postupanju koje je počelo s pronalaskom naprave kod hotela Ambasador u Opatiji u travnju, nakon čega je 21. svibnja postavljena eksplozivna naprava u Rijeci ispred trgovačkog centra.

"Te akcije su očito na neki način povezane. Policija je od prvog dana krenula u vrlo opsežno i dubinsko istraživanje", rekao je ministar, dodavši da je sinoćnji rezultat posljedica ozbiljnog, kvalitetnog i profesionalnog rada.

Zahvalio je svima koji su sudjelovali na razini Ravnateljstva policije, odnosno uprave za kriminalističke poslove i djelatnicima primorsko goranske policije.

"Praktički oni su od travnja svaki dan radili na ovom predmetu koji ima i međunarodnu dimenziju", rekao je ministar novinarima nakon svečana Akademije u povodu Dana Hrvatske vojske.

Za motive i namjere počinitelja rekao je da su stvar kriminalističkog istraživanja koje slijedi, zaključivši da je ono što je očito u tim slučajevima bila neposredna opasnost policija sinoć riješila.

Nepoznata naprava eksplodirala u Rijeci Izvor: Cropix / Autor: CROPIX

Podsjetimo, primorsko goranska policija uhitila je osobe koje povezuje sa serijom postavljenih eksplozivnih naprava na području Rijeke od kojih je posljednja odjeknula u noći na nedjelju.

Sinoć oko pola sata nakon ponoći eksplodirala je zasad nepoznata naprava na Pećinama u Rijeci, a dvije osobe, hrvatskog i njemačkog državljanina koje su sumnjiči za postavljanje su uhićene, izvijestila je u nedjelju policijska uprava primorsko-goranska.

Osumnjičene osobe su neposredno prije eksplozije, oko ponoći, zatekli policijski službenici ispred trgovačkog centra u Kostreni pokraj Rijeke, gdje su ostavili eksplozivnu napravu. Osumnjičenici su sa sobom imali i treću eksplozivnu napravu.  

Policija osumnjičeni dvojac povezuje s eksplozijom 21. svibnja na Vežici u Rijeci. Tada se oko 23,45 sati dogodila eksplozija ispred tamošnjeg trgovačkog centra. Oštećeno je staklo na vratima trgovačkog centra a također nije bilo ozlijeđenih osoba.