tučnjava

Božinović: Nema razloga za slanje inspekcije zbog incidenta na Platku

03.02.2023 u 15:54

Bionic
Reading

Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio je da nema razloga za slanje inspekcije u primorsko-goransku policijsku upravu u vezi s nedavnom tučnjavom na Platku za koju je državno odvjetništvo najavilo dodatne izvide

''Ja ne šaljem inspekcije, a to nije učinio ni glavni ravnatelj policije jer ne vidimo razloga za tako nešto'', kazao je Božinović u petak u Dubrovniku gdje je sudjelovao u Festi svetog Vlaha.

''Kada govorimo o komunikaciji s javnošću, a koja su vezana za prekršajna djela i javni mir te sigurnost, ono što treba znati je da u Hrvatskoj dnevno ima oko 200 kaznenih djela i oko tisuću prekršaja. Zamislite situaciju u kojoj bi se o svakom takvom djelu obavješćivalo javnost. U tom slučaju bi trebali imati puno više ljudi koji bi trebali raditi taj posao, a redakcije puno više novinara koji bi htjeli sve pokriti'', odgovorio je na upit novinara vidi li problem u komunikaciji s javnošću.

Dodao je da uvijek postoji procjena o čemu se obavješćuje javnost i to rade policijske uprave i postaje u čiji se posao nitko ne miješa.

'Policija radila svoj posao najbolje što može'

Upitan je li kasnila s izvješćivanjem o događaju na Platku, Božinović je ocijenio da je policija radila svoj posao najbolje što može. ''Policija je utvrđivala činjenice, sagledavala dinamiku događaja, utvrdila sudionike.... Potom je obavijestila javnost i Državno odvjetništvo. Da policija nije radila svoj posao, onda ne bi bio takav spis sa svim elementima o kojima govorim'', rekao je.

Božinović se osvrnuo i na navode da je zbog sudjelovanja u tučnjavi, uz trojicu mladih MMA boraca, prijavljen i ozlijeđeni pripadnik HGSS-a, što je policija kasnije demantirala.

''Ne znam tko je rekao, a tko je demantirao. Netko je nešto kazao, a policija je to demantirala. To je uobičajena disciplina da ukoliko netko spomene da je policija nešto napravila ili nije napravila, a policija smatra da tome nije tako, onda to policija i demantira'', kazao je.

Govoreći o dodatnim izvidima koje je u tom slučaju zatražilo državno odvjetništvo Božinović je rekao da je policija bila pod pritiskom zašto nešto prvi dan nije kvalificirala ''na ovaj ili onaj način''.

''Da je to tako jednostavno, onda bi DORH donio odluku o prekvalifikaciji, no oni su naložili dodatne radnje. Izvidi i dalje traje i uvijek se može doći do dodatnog dokaza koji može utjecati na odluku. No, raditi bilo koju vrstu pritiska da policija u jednom ili dva dana, ili kroz nekoliko radnji, mora donijeti odluku koju bi bilo tko očekivao, to tako ne ide", rekao je.

Policija i Uskok godinama koordiniraju aktivnosti

Ministar je, odgovarajući na novinarska pitanja, kazao da nema niti može imati saznanja istražuje li se i dalje prepiska proizašla iz afere Vjeroelektrane, nakon što su u javnosti objavljene poruke premijerovih suradnika koje su razmjenjivali o pojedincima zapošljavanima u državnim poduzećima.

"Sve što se radi u toj operaciji koju provodi Uskok, radi se temeljem Uskoka i o tome nemam informacije", kazao je Božinović, dodajući da policija i Uskok koordiniraju sve te aktivnosti već nekoliko godina.

Ministar je upitan ima li u Ministarstvu unutarnjih poslova zapošljavanje „preko veze“ te je li i on osobno pomagao u takvim zapošljavanjima.

''Sustav je tako postavljen da čelnici uvijek preporučuju ljude s kojima će surađivati. Što se tiče zapošljavanja, svake godine na Policijskoj akademiji prikazujemo novinarima generacije policijskih službenika koji polažu prisegu. Taj čin ujedno i znači da su oni zaposleni'', odgovorio je.

Na upit je li ga netko tražio da ''nekoga pogura'' pri zapošljavanju Božinović je odgovorio kako ga je ''sinoć neki gospodin pitao nešto na tom tragu''. ''Kad ste na javnoj funkciji, to se događa svima. No, zna se što je procedura i kako se to obavlja'', nadodao je.