šef nacionalnog stožera

Velika novost: Božinović najavio testiranje 'većeg dijela pučanstva'. Kaže kako Hrvatska nije Švedska drugog vala pandemije

29.10.2020 u 23:23

Bionic
Reading

Sve europske zemlje koje imaju toliki ili veći broj zaraženih, imaju već neki oblik lockdowna ili polu-lockdown. Ministar unutarnjih poslova i čelnik Stožera civilne zaštite Davor Božinović kaže da Andreja Plenkovića nitko iz Europske unije nije pitao što Hrvatska čeka sa strožim mjerama

'Nije ga nitko to pitao. Jedna od činjenica je da Hrvatska ne spada u skupnu zemalja koje imaju najveću dnevnu stopu rasta. Sastanak još traje, premijer je još gore. Razgovaralo se zapravo o tome kako uskladiti informacije između zemalja, a da bi se na razini europskog centra na neki način koordinirao europski pristup. Razgovara se o pojačanom testiranju, o pravilima prelaska granica. Naravno, Europa u svemu ovome mora održati gospodarstvo i to je svima, uz zaštitu života i zdravlja primarni interes. Premijer je danas govorio otprilike ono što je govorio i nakon sjednice Vlade', kazao je Božinović za RTL Direkt.

Na pitanje je li Hrvatska Švedska drugog vala pandemije, odgovara:

'Ne nismo mi Švedska, mi smo Hrvatska. Bili smo Hrvatska i u provm valu i sada smo Hrvatska, a to znači da svakodnevno promišljamo koje su mjere najbolje za Hrvatsku. Mi ćemo vrlo brzo krenuti sa pojačanim testiranjem putem ovih antigenskih testova, gdje ćemo uspjeti testirati veći dio pučanstva. To će raditi HZJZ, a kasnije će vjerojatno preuzeti i drugi. To bi ubrzalo i testiranja, a pogotovo izolaciju onih koji su pozitivni. Također, imamo već danas informacije da je urodio plodom apel prema liječnicima obiteljske medicine. Tako da polako se taj sistem hvatanja kontakata vraća. Kancelarka Merkel je rekla da, u ovom trenutku, 75 posto kontakata Njemačka ne hvata. Mi smo isto izgubili ritam, ali nadamo se da ćemo sa tim nekim stvarima koje su i u nadležnosti Stožera uspjeti ono što nam je cilj, a to je prije svega zaštita života i zdravlja, ali i ekonomije. Ali i socijalne i psihološke slike u Hrvatskoj'.

  • +17
KB Dubrava Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Smatra da zdravstveni sustav nije ugrožen.

'Iz sata u sat se prati stanje u bolnicama, pogotovo Covid odjelima. U ovom trenutku nam je važno da se i druge medicinske usluge pružaju našim pacijentima'.

'Radi se o tome da je osnovno zaštititi bolnički sustav. Dokle god to možemo, a možemo još uvijek, i nadamo se da će tako i ostati, ne vidimo razloga da donosimo mjere koje su, i u nekim zemljama su se pokazale kao mjere koje se donose jer se nešto mora donijeti', dodaje.

🇭🇷 ne spada u skupinu zemalja koje imaju najveću dnevnu stopu rasta. Nismo mi Švedska, mi smo Hrvatska, kako u prvom...

Objavljuje Davor BožinovićČetvrtak, 29. listopada 2020.

Na pitanje o proslavi 70-godišnjice Torcide koje je bilo daleko od propisanih mjera, kaže da se policija nije bojala reagirati prema navijačima Hajduka. 

'Ne. Policija uz sve je primarno zadužena za zaštitu javnog reda i mira. Prema mojim informacijama njihova procjena je bila da ne treba reagirati. Naravno, ova mjera je na snazi. No, nitko se nije pojavio kao organizator, nije bilo najavljeno, nije bio obaviješten Stožer. Jednostavno su se skupili i u tom trenutku je policija postupila kako je', poručuje.