URBI ET ORBI

'Božićna poruka treba svakog potaknuti na borbu za pravdu'

25.12.2010 u 14:26

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI. molio je u subotu za ponovno rađanje mira na Bliskom istoku i ohrabrio je progonjene katolike u Iraku i komunističkoj Kini u svojoj božićnoj poruci 'Gradu i svijetu'

'Neka rođenje Princa mira podsjeti svijet gdje leži iskrena radost, i neka se vaša srca ispune nadom i veseljem, jer je Spasitelj rođen za nas', poručio je Papa.

Benedikt XVI. rekao je da je božićna poruka mira i nade uvijek nova, iznenađujuća i smiona te da bi trebala svakoga potaknuti na mirnu borbu za pravdu.

Obraćajući se tisućama vjernika, koji su se usprkos hladnoći okupili na Trgu sv. Petra, Papa je je čestitao Božić na 65 jezika, među kojima i na hrvatskom: 'Sretan Božić, porođenje Isusovo', rekao je Benedikt XVI., koji će sljedeće godine posjetiti Hrvatsku.

'Neka svjetlo Božića iznova zasja u zemlji gdje je Isus rođen i nadahne Izraelce i Palestince da njihova težnja bude pravedan i miran suživot', kazao je.

Izrazio je nadu da će Božić donijeti utjehu kršćanima u Iraku i na cijelom Bliskom istoku, gdje bi, kako strahuje Vatikan moglo doći do egzodusa kršćana zbog nasilja, kao što je bio nedavni napad militanata na sirijsku kršćansku crkvu u Bagdadu u kojem su poginule 52 osobe.

Papa je poželio da božićni duh donose mir u Somaliju, u Darfur, Obalu Bjelokosti, te na politički i socijalni nestabilni Madagaskar. Pozvao je na potrebu poštovanja ljudskih prava u Afganistanu i Pakistanu. Dvije Koreje pozvao je na pomirenje.

Papa je molio da Božić 'ojača duh vjere, strpljenja i hrabrosti vjernika Crkve u Kini' i osudio je 'ograničenja nametnutoj njihovoj slobodi vjere i savjesti'.

Molio je i za sve žrtve prirodnih katastrofa diljem svijeta.

U Vatikanu i Rimu pojačane su mjere sigurnosti nakon što su prije dva dana eksplodirali paketi bombe u veleposlanstvima Švicarske i Čilea, pa je tako Papa i misu polnoćku i poruku "Gradu i svijetu" izrekao uz strože mjere za zaštitu okupljenih vjernika.