POBUĐENI 'SNAŽNI OSJEĆAJI'

Bozanić poslao svećenicima pismo zbog Papinog odlaska

19.02.2013 u 18:30

Bionic
Reading

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je danas pismo svećenicima Zagrebačke nadbiskupije u povodu odluke pape Benedikta XVI. o odreknuću od papinske službe u kojoj napominje kako je Sveti Otac jasno istaknuo da je odluku donio u slobodi, svjestan težine toga čina i suvremenih okolnosti u kojima živi Crkva, te ističe da i tom odlukom, koju je donio osluškujući svoju savjest pred Bogom i tražeći dobro Crkve, Sveti otac nastavlja jačati vjeru

Kardinal ističe kako je taj događaj pobudio snažne osjećaje koji otkrivaju dublju stvarnost otajstva vjere te poziva da se njegovoj znakovitoj odluci pristupa s dubokim poštovanjem. 'U bremenitoj gesti Svetoga Oca, kojom svjedoči o zahtjevnosti papinske službe, očituje se i stav poniznosti u služenju Crkvi i čovjeku', navodi Bozanić te dodaje kako Sveti Otac i u svojoj odluci o odreknuću, koju je donio osluškujući svoju savjest pred Bogom i tražeći dobro Crkve, 'nastavlja jačati našu vjeru'.

Zagrebački nadbiskup napominje kako je Crkva zahvalna Bogu za Papino služenje, kao i za obilje darova što ih je po njemu kao Petrovom nasljedniku dao svojoj Crkvi. 'Hrvatskim vjernicima, a osobito nama u Zagrebačkoj nadbiskupiji, ostaje u živome spomenu dar njegova apostolskog pohoda Hrvatskoj, u Zagrebu 4. i 5. lipnja 2011. godine, prigodom Nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji', podsjeća ističući kako je hrvatske vjernike istinski ojačao u vjeri te da je njegova prisutnost među nama bila vidljivi znak blizine Boga svomu narodu.

Vođeni njegovim riječima da 'Crkva pripada Kristu, koji nikada neće dopustiti da joj ponestane njegova vodstva i brige' i kao zajednica i kao pojedinci, želimo moliti, s pouzdanjem u Božje vodstvo, ističe Bozanić te određuje da se u župnim zajednicama i drugim liturgijskim zajednicama diljem Nadbiskupije u četvrtak, 28. veljače u večernjim satima, s okupljenim vjernicima proslavi euharistijsko slavlje, zahvaljujući Bogu za darove koje smo po papi Benediktu XVI. primili, moleći za Crkvu i na Papine nakane, a osobito za duhovna zvanja.


Nakon svete mise, kako poručuje svećenicima, pozovite vjernike da se nađu u zajedništvu klanjanja pred Presvetim oltarskim sakramentom, a u homiliji toga dana neka se dade kratak osvrt na pontifikat pape Benedikta te posebno na važnost njegova pohoda Hrvatskoj.

U zagrebačkoj će prvostolnici toga dana također biti slavljena euharistija s početkom u 18 sati, a nakon euharistijskoga slavlja, kako ističe kardinal, obnovit će se spomen na Papin pohod Zagrebu, s pomoću jednosatnoga sažetka video zapisa njegova boravka.

Upozorio je i da se i od 1. ožujka do izbora novoga pape izostavlja u euharistijskoj molitvi spomen pape. 'Od 1. ožujka do izbora novoga pape, neka se u molitvama vjernika moli i na nakanu za izbor novoga pape, a u homilijama, duhovnim nagovorima i razmatranjima neka se osvijetli značenje i važnost papinske službe u životu Crkve', piše Bozanić i dodaje kako se treba na dan kada se sazna da je papa izabran, odmah po župama oglasiti zvona kao znak zahvale za izbor, a u nedjelju poslije himnom Tebe Boga hvalimo i molitvom zahvaliti za novoga Petrova nasljednika.

Draga subraćo u svećeništvu, na početku smo milosnoga vremena korizme, stoji u Bozanićevu pismu u kojem poziva na življenje u ozbiljnosti svoje vjere, otvarajući srce milosti, nastojeći da se putem intenzivnije molitve, pokore i djela ljubavi dostojno živi služenje Crkvi. Kardinal je izvijestio i kako će sljedećih dana boraviti u Rimu te podsjetio kako su svi vjernici pozvani da molitvom prate odgovornost Kardinalskog zbora kako bi prepoznao onoga koga je Bog izabrao da bude novi nasljednik sv. Petra.