CRKVA SVETOG MARKA

Bozanić na misi za domovinu očitao bukvicu vladajućima

25.06.2013 u 11:49

  • +18

Dan državnosti obilježen misom i polaganjem vijenaca

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic/PIXSELL

Bionic
Reading

Hrvatska slavi Dan državnosti. Već rano jutros vijence i svijeće na Mirogoju položilo je visoko državno izaslanstvo na čelu s predsjenikom Ivom Josipovićem, premijerom Zoranom Milanovićem i predsjednikom Sabora Josipom Lekom

Svijeće su zapalili i na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, no premijer Milanović nije se zaustavio kod groba Ivice Račana, a nije ni prisustviovao misi za domovinu u Markovoj crkvi.
Kardinal Josip Bozanić tamo se dotaknuo važnosti Hrvatskog ulaska u Europsku uniju, te naglasio kako pritom ne smijemo zaboraviti ni zanijekati svoj identitet, baštinu i svetinje.

'To je naša obitelj. Hrvatska je ne može zanijekati ako ne želi zanijekati sebe. Na ulazak Hrvatske u EU gledamo kao na završetak jednog procesa koji ima dužu povijest. Naš ulazak u Uniju davanje je novog političkog i gospodarskog okvira našoj tisućljetnoj pripadnosti europskom kulturnom i civilizacijskom krugu. Crkva poštuje oduku hrvatskih građana i legitimnih hrvatskih vlasti', rekao je Bozanić te dodao kako ni jedna vlast ne smije zaboraviti cijenu postignute slobode.


'Upravo se to događa kada se oglušuje na glas obespravljenih, kada se odbija razgovor vladajućih sa društvenim sastavnicama, kada se štite zločinci, kada se zakoni kroje po volji pojedinaca, političkih i gospodarskih skupina, zapostavljajući dobro čovjeka i naroda', kaže.

Bozanić je posebno istaknuo branitelje, kako ih je nazvao 'velikane nesebičnosti' od kojih su mnogi živote dali za stvaranje Hrvatske, a nije se propustio osvrnuti na društvenu i bračnu zajednicu. 'Zanemaruju se brak i obitelj- te vrednote moramo očuvati i u Europi', rekao je Bozanić.

'Da se prema najdubljim temeljima ljudskog života odnosi kao da je to nečija svojina. Ako se i ideološki sučeljavaju stavovi, trebalo bi čuvati bar onu najmanju mjeru pristojnosti i dosega demokracije bez izrugivanja i očitovanja netrpeljivosti', poručio je Bozanić.