BEZ KOMPROMISA OKO POBAČAJA

Bošnjaković uvjeren u konsenzus oko promjena Ustava vezanim za referendum

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 06.12.2022 12:47
  • Objavljeno 06.12.2022 u 12:47
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Dražen Bošnjaković (HDZ) izrazio je u utorak uvjerenje da će se uspjeti postići konsenzus oko promjene Ustava u dijelu koji se tiče referenduma

Nitko ne moli nikoga ništa, nema nametanja ni ucjena, mi se pokušavamo dogovoriti, ako ne nude konsenzusa neće biti promjena i ostati će situacija kakva je sada a za koju su se svi složili da je loša, poručio je Bošnjaković predstavljajući zastupnicima nacrt prijedloga izmjene Ustava.

Nacrtom se predlaže smanjenje broja birača koji mogu zatražiti raspisivanje državnog referenduma s dosadašnjih 360.000 na 250.000 birača, te da kvorum odlučivanja na referendumu kada je riječ o promjeni Ustava ili organskih bude 30 posto od ukupnog broja birača.

Bošnjaković je podsjetio da se oko izmjena Ustava raspravljalo na nekoliko sjednica Odbora, uvjeren kako nakon rasprave na plenarnoj sjednici i dodatnih konzultacija s klubovima će doći do konačnog prijedloga i promjene Ustava.

Promjene se odnose samo na referendum

Dodao je da je odmah na početku pregovora jasno poručeno da se promjene odnose isključivo na referendum i da se neće otvarati druga pitanja poput pobačaja jer bi se oko toga teško dogovorili.

„Nema potrebe da se tako nešto ugradi u Ustav jer postoji zakon koji to pitanje vrlo pristojno regulira, možda je veći problem provedba tog zakona nego da to bude u Ustavu”, poručio je Bošnjaković Sandri Benčić (Možemo!) koja je ustrajala na uvrštenju u Ustav prava žena na izbor.

O pravu žena na izbor postoji visoka razina konsenzusa u Hrvatskoj, to pitanje tiče se većine jer žene su većina u Hrvatskoj RH a one su kontinuirano izložene poniženjima i nemogućnosti ostvarenja osnovnog zdravsvenog prava , kazala je Benčić.

Hrvoje Zekanović (HDS) ocijenio je povezivanje izmjena Ustava vezanih za referendum s pobačajem smiješnim i izgubljenošću u političkom prostoru. „Hvataju se jedine teme na kojoj mogu zaraditi neki jeftini politički bod”, ocijenio je.

Mlinarić: To je kozmetička promjena

Davor Dretar (DP) i Stipo Milinarić (DP) upozorili su na neuređenost popisa birača na što je Bošnjaković odgovorio kako nema dvojbe da su popisi neuređeni istaknuvši da na tome treba raditi.

„Ono je kozmetička promjena pogotovo ako zna da se popisi birača i stanovništava nisu usklađeni”, kazao je Mlinarić.

Neuređenost popisa birača smeta i Nikoli Grmoji (Most) koji pita zašto se vladajući nisu time pozabavili.

Marijan Pavliček (Suverenisti) smatra da se promjenom Ustava ništa neće promijeniti, narod će i dalje biti zakinut za izjašnjavanje na referendumu budući da će 15 zastupnika, Vlada ili predsjednik RH moći tražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja „A svi znamo da je Ustavni sud tijelo koje uvijek pogoduje vladajućima” , ustvrdio je.

„Silna energija se ulaže za bacanje prašine u oči, jednostavnije bi bilo da ste ukinuli odredbu o narodnom neposrednom odlučivanju”, poručio je Željko Sačić (Suverenisti).

Moraju postojati određeni kontrolni mehanizmi, promjene nisu kozmetičke, uzvratio im je Bošnjaković.

Anka Mrak Taritaš (GLAS) ocijenila je da su se vladajući kod promjene Ustava postavili na način "uzmi ili ostavi".

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!