UGROŽEN ISTOK HRVATSKE

Bosanska rafinerija truje cijelu Slavoniju?

09.11.2012 u 12:50

Bionic
Reading

I stanovnici Osijeka i Đakova osjetili su ovih dana neugodan miris za koji su pretpostavili da dolazi iz smjera Bosanskog Broda pa su se odmah obratili Centru 112, Inspekciji zaštite okoliša, policiji i ostalim nadležnim institucijama, donosi Glas Slavonije. Mogućnost da su otrovni plinovi zrakom došli čak i do Osijeka, osječkom dnevnom listu potvrdili su i iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ)

'Zbog jugozapadnog vjetra koji puše iz smjera Slavonskog Broda prema Osijeku svakako postoji mogućnost širenja plinova do Osijeka, što treba provjeriti detaljnijom analizom', potvrdili su meteorolozi Glasu Slavonije

I iz Odsjeka istraživanja kakvoće zraka DHMZ-a potvrdili su da 'situacija nije potpuno bezazlena', jer je nakon analize potvrđeno da strujanja zraka u cijeloj istočnoj Hrvatskoj pogoduju širenju sumporovodika iz Bosanskog Broda. 'Budući da je posljednja dva dana njegova koncentracija vrlo niska i ispod propisanih graničnih vrijednosti, ne postoje veće opasnosti', smiruje situaciju Amela Jeričević iz DHMZ-a.

Posljednjih nekoliko dana, ukazuje Glas Slavonije, rafinerija nafte Bosanski Brod ponovno ispušta nedozvoljene količine sumporovodika, zbog čega stanovnici Slavonskog Broda više ne izlaze na ulicu bez kirurških maski, gumenih zaštitnih maski ili bar s maramicom preko usta.

Posljednja povećana koncentracija sumporovodika u Slavonskom Brodu zabilježena je prije tri dana. Očekuje se i da do kraja godine neće biti većih problema jer je, zbog redovitog remonta, rad rafinerije obustavljen

Žitelji Slavonije prijavili su Centru 112 moguće zagađenje zraka i drugih sredina, ne samo Osijeka i Đakova, pa je o svemu obaviještena i Inspekcija za zaštitu okoliša.