po uzoru na druge

Borzan pozvala ministra Kujundžića da zabrani prodaju energetskih napitaka djeci

30.10.2017 u 11:01

Bionic
Reading

Hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan pozvala je hrvatskog ministra zdravstva Milana Kujundžića da po uzoru na neke druge zemlje EU zabrani prodaju energetskih napitaka djeci. Ova članica Odbora za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta lani je pokrenula inicijativu kojom su državama članicama EU 'odriješene' ruke da ograniče marketing energetskih pića

'Na državama članicama je da odluče hoće li zabranam štititi zdravlje djece. Litva i Latvija su to već napravile. S obzirom da više od četvrtine naše školske djece ima prekomjernu težinu i da smo po tome sedmi u Europi, vrijeme je da i Hrvatska djeluje. Vjerujem da nema političke stranke u Saboru koja bi bila protiv, vjerujem da nema roditelja koji bio protiv', smatra Biljana Borzan.

Ona je prošle godine u EU Parlamentu pokrenula inicijativu koja je državama članicama 'odriješila' ruke kako bi ograničile marketing energetskih pića, točnije reklamne tvrdnje da poboljšavaju koncentraciju i performase. Parlament je to postigao vetom na prijedlog Europske komisije da se te marketinške tvrdnje stave na popis dopuštenih.

'Podaci o konzumaciji energetskih napitaka među djecom i adolescentima su zabrinjavajući. Prema istraživanju Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), pije ih 68 posto adolescenata i 18 posto djece. Oni su žrtve reklamiranja koje ih uvjeravaju da će od njih brže učiti i biti bolji u sportu, ali u stvarnosti posljedice su pretilost, dijabetes i karijes. Pozivam ministra zdravstva da zabrani marketing i prodaju ovih proizvoda djeci, a po mogućnosti svim maloljetnicima', rekla je hrvatska eurozastupnica.

  • +13
Sva lica Biljane Borzan Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Prosječna limenka energetskog napitka od 250 mililitara sadrži 27 grama šećera i 80 miligrama kofeina, otprilike kao velika šalica turske kave s četiri žličice šećera. Prema prije spomenutom istraživanju EFSA-e, prosječna potrošnja kod adolescenata koji ih konzumiraju je 2,1 litre napitka na mjesec, a svaki peti pije više od sedam litara mjesečno.

Svjesni negativnih konotacija koje povezuju djecu i njihove proizvode, i udruženje proizvođača Energy Drinks Europe objavilo je upute svojim članovima da reklamama ne ciljaju na djecu mlađu od 12 godina te da ne plasiraju proizvode u i blizu škola.

'Nemam ništa protiv toga da odrasli piju ta pića. Moderan ritam života i rada je takav da ponekad dobro dođu. No, kakvi su to fizički i psihički iscrpljeni desetogodišnjaci kojima treba energetski napitak da ih 'digne'? Radi se o klasičnom ispiranju mozga reklamiranjem, i to djeci koja u toj dobi imaju i viška energije. Država ima dužnost da ih od toga zaštiti', poručuje Borzan napominjući kako je usprkos upozorenjima na svakoj limenci da se napitak ne preporučuje djeci i trudnicama, glavni potrošači tih pića su djeca i adolescenti.

Gotovo polovica ispitanih izjavila je, nastavlja ona, kako ih piju jer im treba energije. Borzan napominje kako je veza između djece i energetskih napitaka problematična na više razina.

'Prvo je unos velike količine šećera što negativno utječe na ionako značajan problem pretilosti. Drugo je konzumiranje kofeina, tvari čiji utjecaj na razvoj djeteta treba opsežnije istražiti. Treće je formiranje ukusa kod djece, odnosno navikavanje na izuzetno slatko piće. Četvrto je miješanje žestokih pića i energetskih napitaka koje je popularno među tinejdžerima', ukazuje Borzan.