NEĆE NA STRANAČKE IZBORE

Borzan: Moramo biti glasni i vrištati u EU, majka obilazi dijete tek ako plače i viče

11.05.2018 u 13:58

Bionic
Reading

Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan (SDP) objavila je da se ne namjerava kandidirati na predstojećim unutarstranačkim izborima, a odbila je komentirati sukobe u vrhu stranke riječima da se time 'samo pomaže HDZ-u'

'S obzirom da dobar dio godine provodim u Bruxellesu i Strasbourgu, bilo bi neozbiljno da se bavim još i lokalnom politikom. Članica sam Predsjedništva SDP-a i neću se kandidirati ni za što drugo. Došlo je vrijeme za neke nove snage na lokalnom nivou', kazala je Borzan u Splitu.

'Njegujemo unutarstranačku demokraciju i dopuštamo da svi kažu što misle, makar zbog toga ponekad sami sebi rušimo rejting. Ja sam od onih koji sve što imaju kažu na stranačkim tijelima, dakle sve sam rekla na sjednici Predsjedništva', dodala je.

Borzan je u Splitu, u društvu predsjednika gradskog ogranka Gorana Kotura, primijetila da se 'upravo u ovom gradu događa puno toga dobroga - pušu neki novi vjetrovi, a u SDP dolaze neki novi i mladi ljudi'. U poslijepodnevnim satima sudjelovat će na stranačkoj tribini pod nazivom 'Jesmo li u EU građani drugog reda?' te će predstaviti svoj projekt istraživanja razlike između istih proizvoda na tržištima istočne i zapadne Europe. Upravo zbog toga, podsjetimo, Europska komisija predložila je izmjene Zakona o poštenoj trgovačkoj praksi.

Konferencija za medije Biljane Borzan i Gorana Kotura Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilić

'Poražavajuća i ponižavajuća praksa tretiranja ljudi iz ovih dijelova Europe kao građana drugog reda djelomično je promijenjena dobrovoljnom odlukom multinacionalnih kompanija, koje nisu željele imati negativan imidž, no bit će proglašena potpuno nezakonitom ukoliko se usvoji ovaj zakon. I to ne samo za prehrambene i kozmetičke proizvode, nego i tehničku robu ili automobile', kazala je Borzan.

'Majka neće obilaziti dijete ako mirno spava, a reagirat će ako plače ili viče. Tako i mi, moramo biti glasni i vrištati, privoljeti sve kolege u Europskom parlamentu da shvate kako postoje određeni problemi u funkcioniranju Europske unije. Mic po mic ih rješavamo i izjednačavamo se te naš cilj mora biti ravnopravnost, a nikako ne izlazak iz EU-a i pretvaranje u izolirani otok.

  • +3
Biljana Borzan o različitoj kvaliteti proizvoda u EU Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Hrvatska je profitirala kroz veći gospodarski rast i veći izvoz te povlačenjem sredstava, gdje smo u debelom plusu. Ako smo negdje i ispod očekivanja i ako smo podbacili, nije kriva Europska unija, nego mi sami', dodala je.

'Kolege iz zemalja poput Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije često me pitaju kako riješiti problem manje kvalitetnih proizvoda koji se plasiraju njihovim potrošačima, a ja im odgovaram da to neće moći napraviti prije nego što uđu u EU. Europska unija je rješenje, a ne problem', zaključila je Borzan.