različiti kriteriji

Borzan u Sofiji: EU će kažnjavati proizvođače koji varaju na kvaliteti

30.04.2018 u 14:22

Bionic
Reading

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan stigla je u bugarsku Sofiju kao izvjestiteljica Europskog parlamenta za hranu kako bi sudjelovala na Forumu o različitoj kvaliteti proizvoda koju organizira Bugarska, zemlja koja predsjeda Vijećem EU

'Bugarskom predsjedništvu je ovaj problem prioritet. Da sam ja proizvođač proizvoda dvostruke kvalitete, bilo bi me sram. Ovo je ponižavajuće. Tko je odlučio da je za bugarsku djecu bolja niža kvaliteta i palmino ulje u hrani? Smrtnost djece u Bugarskoj je velika. Na ovom pitanju nema kompromisa', upozorio je bugarski premijer Boyko Borisov na konferenciji o kvaliteti proizvoda na istoku i zapadu EU.

Europarlamentarka Biljana Borzan rekla je kako treba staviti veću odgovornost na proizvođače.

'Zasigurno ste primijetili kako na reklamama često čujemo 'čokolada s još više mlijeka' ili 'još voća u jogurtima', ali kad se radi o snižavanju kvalitete proizvoda proizvođači se pravdaju 'poslovnom tajnom'. Ne može se informirati potrošače samo kada to odgovara marketinškim aktivnostima proizvođača', rekla je u Sofiji Borzan napominjući kako pozdravlja novi europski zakon, ali ističe i važnost paketa za kolektivne tužbe za ovaj problem.

  • +13
Biljana Borzan Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

'U ovom trenutku preko 70 posto potrošača nikad ne dobije odštetu. Ako pregovori budu u redu, u budućnosti će oni koji varaju na kvaliteti proizvoda moći dobiti kazne i do četiri posto njihova prometa, ili čak više ako tako reguliraju pojedine države. To je dvostruki osigurač za ravnopravnost svih građana', kaže Borzan.

Europska povjerenica za zaštitu potrošača Vera Jourova predstavila novi prijedlog europskog zakonodavstva te europsko istraživanje čiji će prvi rezultati stići do kraja godine, a Forumu je nazočila i povjerenica za digitalno društvo Marya Gabriel te ministri država članica.