deeskalacija krize

Borrell za utorak sazvao sastanak šefova diplomacije EU-a zbog bojazni od širenja rata

14.04.2024 u 16:22

Bionic
Reading

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell sazvao je za utorak sastanak ministara vanjskih poslova članica Europske unije s obzirom na to da napad Irana na Izrael bez presedana potiče bojazan od širenja rata na Bliskom istoku

"Naš je cilj pridonijeti deeskalaciji i sigurnosti u regiji", napisao je u nedjelju Borrell na X-u, nekadašnjem Twitteru. Zbog iranskog napada na Izrael sazvan je i video sastanak G7 za nedjelju poslijepodne, kao i izvanredni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a.

Najoštrije je osudio iranske napada na Izrael uime država članica EU-a i pozvao sve strane upletene u sukob na krajnju suzdržanost.

'Upravo sam razgovarao s iranskim šefom diplomacije i pozvao ga da se suzdrži od daljnje eskalacije', napisao je u najnovijoj objavi na X-u.

Prvi put u povijesti Islamske Republike, Iran je preko noći izravno napao svog najvećeg neprijatelja, Izrael.

Napad je odmazda za ubojstvo visokih iranskih časnika u Siriji u navodnome izraelskom zračnom napadu koji se dogodio ranije ovaj mjesec. Svijet strahuje od eskalacije sukoba u regiji gdje već više od šest mjeseci traje rat između Izraela i palestinskog Hamasa u Gazi.

"Naš je cilj pridonijeti deeskalaciji i sigurnosti u regiji", napisao je u nedjelju Borrell na X-u, nekadašnjem Twitteru. Zbog iranskog napada na Izrael sazvan je i video sastanak G7 za nedjelju poslijepodne, kao i izvanredni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a. Prvi put u povijesti Islamske Republike, Iran je preko noći izravno napao svog najvećeg neprijatelja, Izrael. Napad je odmazda za ubojstvo visokih iranskih časnika u Siriji u navodnome izraelskom zračnom napadu koji se dogodio ranije ovaj mjesec. Svijet strahuje od eskalacije sukoba u regiji gdje već više od šest mjeseci traje rat između Izraela i palestinskog Hamasa u Gazi.