KOHEZIJSKI FORUM

Đurić: Objavljivanje natječaja za EU fondove uhvatilo je tempo

12.04.2024 u 17:49

Bionic
Reading

Dinamika raspisivanja natječaja za sufinanciranje projekata iz EU fondova u razdoblju od 2021. do 2027. "uhvatila je tempo", rekla je u petak državna tajnica ministarstva regionalnog razvoja Spomenka Đurić

"Cijeli proces programiranja je malo kasnio, primarno zbog Covida iz Bruxellesa, pa smo onda i mi posljedično krenuli kasnije nego smo planirali", rekla je Đurić hrvatskim novinarima u Bruxellesu gdje sudjeluje na 9. Kohezijskom forumu.

"No sada je to dinamika koja je uhvatila tempo", napomenula je.

Europska komisija je stavila na raspolaganje Hrvatskoj 8,7 milijardi eura od 2021. do 2027. putem kohezijske politike kojom EU nastoji smanjiti razlike između bogatijih i siromašnijih dijelova. Hrvatska ministarstva su dosad objavila 74 natječaja vrijedna 1,96 milijardi eura, podatak je ministarstva regionalnog razvoja.

Kada pojedini natječaj bude raspisan lokalne i regionalne vlasti te kompanije i udruge mogu se prijaviti za sufinanciranje 85 posto projekta. "Očekujemo da budemo uspješni kao u prošlom razdoblju", rekla je Đurić.

Hrvatska je u prethodnom sedmogodišnjem razdoblju od 2014. do 2020. ugovorila projekte u većoj vrijednosti od novca koji joj je bio stavljen na raspolaganje. Dio "preugovorenih" projekata mogao bi biti prebačen u aktualno razdoblje financiranja iz EU fondova, a dio financiran iz hrvatskog nacionalnog proračuna ili regionalnih te lokalnih proračuna.

Europska povjerenica za EU fondove Elisa Ferreira rekla je da je "bilo reprogramiranja zbog covida", ali je "Hrvatska uhvatila korak i pokazala se uspješnom". "Generalno gledajući Hrvatska dobro koristi fondove i u tom području je jako napredovala", izjavila je Ferreira.

Oko 1.000 europskih dužnosnika doputovalo je u Bruxelles na dvodnevni forum kako bi raspravili korištenje ukupno 392 milijardi eura koje je Europska komisija stavila na raspolaganje zemljama od 2021. do 2027. godine.

"Kohezijska politika je preduvjet za jedinstvo EU-a. Ona je motor približavanja životnog standarda siromašnijih regija bogatijim regijama", rekla je Ferreira.