novi sastanak

Borrell: U veljači razgovori s Iranom o nuklearnom sporazumu

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 24.01.2020 15:06
  • Objavljeno 24.01.2020 u 15:06
Josep Borrell

Josep Borrell

Izvor: EPA / Autor: OLIVIER HOSLET

Potpisnice nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. dogovorile su da će se u veljači održati novi sastanak s iranskim predstavnicima na kojem će pokušati riješiti spor kako bi se sačuvalo taj sporazum iz kojeg se SAD povukao, rekao je u petak visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell

"Idući sastanak mješovitog povjerenstva održat će se u veljači", rekao je Borrell, ne ulazeći u pojedinosti, tjedan dana nakon što su europske sile (Njemačka, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo) odlučile pokrenuti proceduru protiv Teherana zbog kršenja odredbi sporazuma. Ostale potpisnice sporazuma su Kina i Rusija.

Borrell nije rekao kada će se točno sastanak održati niti gdje, a poznato je samo da će održati na razini stručnjaka.

No prethodni sastanci bili su održani u Beču. Sporazum predviđa i mogućnost održavanja sastanaka u New Yorku i Ženevi.

"Sve potpisnice sporazuma potvrdile su svoju odlučnost da se sporazum sačuva, što je svima u interesu", naglasio je Borrell.

"Usprkos razlikama u pogledu modaliteta, postoji suglasnost da je potrebno više vremena zbog složenosti pitanja koja su u igri", dodao je.

Borrell se sastao s iranskim ministrom vanjskih poslova Mohammadom Džavadom Zarifom u New Delhiju 16. siječnja. Tom ga je prigodom pozvao da sačuva nuklearni sporazum i ispunjava njegove odredbe.

"Cilj mehanizma za rješavanje sporova nije da se ponovno uvedu sankcije, nego da se riješi pitanja povezana s provedbom dogovora u sklopu mješovitog povjerenstva", koje je arbitražno tijelo, rekao je Borrell, istaknuvši da postojeći sporazum nije moguće zamijeniti novim, što traži američki predsjednik Donald Trump.

Pokretanjem mehanizma za rješavanje sporova počinje 15-dnevno razdoblje za rješavanje spora. No nije jasno kada to razdoblje točno počinje jer Iran nije formalno prihvatio početak konzultacija, objašnjavaju dužnosnici.

Kina i Rusija izrazile su dvojbe u pogledu odluke europskih država da započnu taj proces.

Trump se jednostrano povukao iz nuklearnog sporazuma 2018. i Teheranu ponovno uveo sankcije.

Iran je zbog toga zadnjih mjeseci počeo postupno povećavati obogaćivanje uranija, a 6. siječnja objavio je da više neće poštivati nikakva ograničenja s tim u vezi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!