u jeku napada

Mjere opreza na Google Mapsu: Evo što se gasi u Ukrajini

28.02.2022 u 12:52

Bionic
Reading

Google Maps privremeno će na teritoriju Ukrajine prestati prikazivati ažuriranje stanja na prometnicama

Alphabetov Google u nedjelju je potvrdio da je na području Ukrajine privremeno deaktivirao neke od značajki navigacijske usluge Google Maps. Riječ je o alatima koji u pravom vremenu analiziraju stanje na prometnicama, odnosno tamošnju gustoću prometa.

Kompanija je naglasila da je ove mjere poduzela nakon razgovora s lokalnim vlastima u svrhu potencijalne ugroze sigurnosti lokalnih zajednica, piše Reuters.

Ukrajina se od četvrtka suočava s ruskim napadima - dok gradovi trpe raketne udare, skoro 400.000 civila, uglavnom žena i djece, pobjeglo je u susjedne države. Rusija svoje postupke u Ukrajini naziva 'specijalnim operacijama'. Velike tehno kompanije poput Googlea objavile su da poduzimaju mjere kojima će zaštititi korisnike u regiji.

  • +7
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Sergey BOBOK / AFP / Profimedia

Profesor u kalifornijskom Institutu za međunarodne studije Middlebury, primjerice, tvrdi da su mu Google Maps pomogli pronaći 'gusti promet' koji je zapravo bio ruski konvoj - satima prije nego što je Vladimir Putin najavio napad. Google je za kraj najavio da će informacije o gustoći prometa ostati dostupne samo vozačima koji ih koriste za lokalnu navigaciju.