nasilje nad ženama

Fran Olujić: 'Da se 'slučaj Buntić' dogodio u Hrvatskoj, on bi završio u zatvoru'

26.09.2023 u 10:32

Bionic
Reading

Odvjetnik Fran Olujić i Rada Borić, zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova, gostovali su u emisiji HTV-a 'Studio 4' te govorili o nasilju nad ženama

Tragičnim slučajevima nasilja nad ženama u obitelji ili izvan nje, kao da nema kraja - unatoč oštrijim zakonskim odredbama, sankcijama, ponovno svjedočimo istom, i kada je riječ o Hrvatskoj i našem susjedstvu. Ne stišava se bura vezana za rasvjetljavanje zločina u Osijeku gdje je policijski službenik ubio mladu studenticu ili u Ljubuškom gdje je bivši rukometni reprezentativac Hrvatske osumnjičen, ali ne i sankcioniran za nasilje u obitelji i fizički napad na partnericu.

Rada Borić je komentirala slučaj ubojstva 21-godišnje studentice u Osijeku za koji kaže kako žene ponovno nisu u fokusu.

'Kad se govori o mogućem zataškavanju, onda nema razloga da se ne naprave dodatni izvidi. Kako je moguće da su se dogodile prekvalifikacije koje se nisu dogodile od samog MUP-a. Upravo je ova Vlada rekla da će se drugačije odnositi prema femicidu. Sad vidimo da se govori da nije bilo zataškavanja i da nije potrebna dodatna istraga. Zanima nas kako se vrši i odabir policajaca i da se provjere prilikom zapošljavanja i kako nam izgleda cijeli sustav kad se može dogoditi takvo ubojstvo. Da nije bilo pritiska javnosti oko slučaja u Osijeku, ne znamo kakvu bi imali kvalifikaciju ubojstva', rekla je Borić u HTV-ovoj emisiji 'Studio 4'.

Fran Olujić je komentirao slučaj ubojstva u Osijeku te rekao da nije bilo pritiska javnosti i medija, pitanje je u kojem smjeru bi se taj postupak dalje vodio.

'Činjenica da postoje različite pravne kvalifikacije određenog kaznenog djela, nije toliko neuobičajena. Krajnje neuobičajeno je da se krene sa verzijom o samoubojstvu, da bi završilo s ubojstvom u tako kratkom vremenu. To budi sumnju da je osumnjičeni policajac, a samu krim obradu vrše njegovi kolege policajci iz iste policijske uprave', rekao je Olujić.

Dodao je kako sudovi trebaju raditi bez pritiska, ali zato u slučajevima gdje postoji opravdani interes javnosti, tad često svjedočimo situacijama - da nije bilo pritiska javnosti i medija, da bi stvar otišla u neželjenom smjeru.

'Ovaj slučaj je već sad u dovoljnoj mjeri kompliciran da se može razmišljati da se daljnja krim obrada ne vrši od iste policijske uprave te da mu se niti ne sudi na sudu u Osijeku, nego na nekom drugom nadležnom sudu', rekao je.

Olujić je komentirao i drugi slučaj - Buntić.

'Svako nasilje u startu treba osuditi. Imam čvrsto uvjerenje da se ovakav slučaj dogodio u Hrvatskoj, da bi takav osumnjičenik završio u istražnom zatvoru. Sigurno zbog mogućnosti od ponavljanja djela, ali i utjecaja na svjedoke. U dovoljnoj mjeri smo senzibilizirani da se ovakvo nešto u Hrvatskoj ne bi moglo dogoditi', rekao je.

Borić se nadovezala i rekla kako je javnost sve bolje senzibilizirana prema nasilju nad ženama i nasilju nad djecom.

'Ono što govori da živimo u patrijarhatu, gdje su uloge zacementirane, da se smatra da žene zaslužuju biti zlostavljane, ubijene i da im se kontrolira život. Kad dolazi do ubojstava žena, vidi se želja da se ženu kontrolira. Dok se ne promijeni odnos zajednice prema nasilju nad ženama, zakon i rad pojedinih službi neće pomoći. Ubojstva i nasilje nad ženama nemaju veze s ljubomorom. Kod nas postoji mišljenje da je nasilje privatni problem', rekla je.