HDZ-ov zastupnik

Borić napao Suvereniste jer ih je bilo malo na raspravi o interepelaciji vlade

26.04.2023 u 20:59

Bionic
Reading

HDZ-ov zastupnik Josip Borić spočitnuo je u srijedu Hrvatskim suverenistima, koji su inicirali Interpelaciju o radu Vlade, da su od 16 potpisnika tog dokumenta na saborskoj raspravi samo tri te je ocijenio da je interpelacija, s obzirom na Vladine mjere, „izvan vremena“

"Od 16 potpisnika u Sabornici ih je samo troje, gdje su ostali i što pametnije rade", upitao je Borić Suverenista Marijana Pavličeka u raspravi o toj Interpelaciji vezano za nedovoljnu zaštitu građana od neopravdanog povećanja cijena prije i nakon uvođenja eura.

Sačić je na hitnom pregledu, Milanović Litre čeka prinovu, supruga mu je u bolnici, a za ostale potpisnike ne mogu govoriti, odgovorio mu je Suverenist.

U višesatnoj raspravi, oporba je ustrajavala kako Vlada nije dovoljno napravila da zaštiti građane od neopravdanog dizanja cijena kod uvođenja eura, HDZ-ovi zastupnici s time se nisu složili ističući da Vlada čini sve da pomogne i građanima i gospodarstvu.

Hrvatska je itekako bila spremna za euro, za njega se dugo i dobro spremala, kazao je Marin Mandarić (HDZ).

Vlada nije objavila crne liste, nije ukinula državne subvencije za subjekte za koje je Državni inspektorat utvrdio da su lovili u mutnom i dizali cijene, opetovao je Pavliček.

I Nikola Grmoja (Most) smatra kako je Vlada „gurala“ euro u najgorem trenutku, kad smo imali rast cijena, inflaciju. To je bio krivi trenutak kojim ste naštetiti hrvatskim obiteljima, kazao je zastupnik, kritizirajući guvernerove izjave da cijene u Hrvatskoj, u usporedbi s europskim zemljama, nisu previsoke.

Očekujem prekršajne prijave po 4.000 eura protiv guvernera, ali i premijera zbog širenja lažnih vijesti, poručio je 'mostovac'.

Za razliku od Pavličeka, Sabina Glasovac (SDP) drži da je Hrvatska trebala ući u eurozonu, no slaže se s njim kako premijer nije učinio ništa da zaštiti potrošače, te ističe da premijer „igra na strani velikih i bogatih“, a ne štiti građane svoje zemlje.

Pita i od kuda prijezir prema crnim listama, kakve su imali Slovenci? One su prevencija, a bijelom listom liječimo, umjesto da smo spriječili rast cijena, kaže zastupnica i tvrdi da je za platformu „koja ne radi“ izdvojeno 60 tisuća kuna.

Da je bijela lista napravljena šlampavo i stihijski, smatra i Pavliček koji dodaje i kako nije dostupna onima kojima je najpotrebnija.

Erik Fabijanić (Socijaldemokrati) požalio se kako dva i pol sata bezuspješno pokušava pristupiti stranici s cijenama, na što mu je HDZ-ova Grozdana Perić uzvratila da je njoj to odmah pošlo za rukom. Možda prepoznaju u kojoj smo stranci, šaljivo je primijetila.

Sto tisuća hrvatskih građana koristi ovaj besplatni mehanizam koji omogućuje donošenje informirane odluke gdje će ići u kupovinu, bilježi se milijun posjeta, uzvratio je Vladin predstavnik i naglasio da za platformu nije izdvojeno 60 tisuća, nego 24 tisuće eura.

Višesatnu raspravu 'skratile' su opomene, po tri je dobilo desetak zastupnika i time izgubilo mogućnost daljnje rasprave, među njima i predlagatelj Pavliček.