morh upozorava

Borbeni avioni Rafale vježbaju borbu 'dva na dva', moguće probijanje zvučnog zida

10.05.2024 u 13:34

Bionic
Reading

Hrvatski i francuski borbeni avioni Rafale uvježbavat će u petak od 14.30 borbu izvan vizualnog dometa 'dva na dva' iznad Like na visini do 20 kilometara, a tom je prilikom moguće probijanje zvučnog zida, izvijestili su iz Ministarstva obrane

Priopćenje MORH-a donosimo u nastavku:

'Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s dva višenamjenska borbena aviona Rafale provest će danas 10. svibnja 2024. godine zajedničke letačke aktivnosti s avionima Rafale Francuske ratne mornarice koji će poletjeti s francuskog nosača „Charles de Gaulle“. Let će se provesti u vremenu od 14:30 sati po lokalnom vremenu u publiciranoj zoni iznad ličkog područja do 20 km visine, a piloti će uvježbavati borbu izvan vizualnog dometa „dva na dva“.

Nakon zone u Lici, u formaciji sa četiri aviona, na visini 300 – 350 metara iznad tla, u vremenu oko 15:00 – 15:15 sati, preletjet će gradove Vir, Zadar, Šibenik i Split, nakon čega se razdvajaju i idu na slijetanje. Slijetanje je planirano oko 15:45 sati. Cilj zajedničkog leta je povećanje stupnja spremnosti hrvatskih pilota za integraciju s francuskim mornaričkim pilotima što doprinosi i jačanju NATO saveza.

  • +46
Rafalei iznad Hrvatske Izvor: Cropix / Autor: Miroslav Slafhauzer

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo sve svoje aktivnosti provodi u područjima propisanih zona letova sukladno regulativi i pravilima koji reguliraju uporabu zračnog prostora u Republici Hrvatskoj. Tijekom provedbe planiranog leta postoji mogućnost probijanja zvučnog zida, zbog čega se može očekivati i kratkotrajna pojačana buka te molimo građane za strpljenje i razumijevanje', navodi se u priopćenju MORH-a.

  • +9
Rafale Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar
sve osim nogometa

Učitavanje...