ODRŽAVANJE MIRA

Borbene postrojbe EU-a predložene kao pričuva za BiH

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 29.09.2011 21:00
  • Objavljeno 29.09.2011 u 20:58
BIH ZASTAVA

BIH ZASTAVA

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Dado Ruvić

Austrijski ministar obrane Norbert Darabos u četvrtak je objavio prijedlog da borbene postrojbe Europske unije, odnosno snage za brzo djelovanje, posluže kao 'pričuvna snaga' za Bosnu i Hercegovinu, što je kompromisni prijedlog za nastavak operacije održavanja mira (EUFOR) u toj zemlji

U zajedničkoj inicijativi, Austrija, Bugarska i Mađarska predložile su da snage za brzu reakciju EU-a, koje su stacionirane izvan BiH, budu pričuvna snaga za operaciju održavanja mira.

To bi omogućilo smanjenje broja vojnika stacioniranih u BiH, što žele brojne zemlje. 'Smanjenje broja vojnika bit će moguće tek kada budu zajamčene pričuvne snage', a pričuvu bi činile 'borbene postrojbe', rekao je Darabos (SPOe, socijaldemokrati) na konferenciji za novinare u Beču.

Darabos je rekao da je to u ime triju navedenih zemalja predložio kolegama na neformalnom sastanku ministara obrane u Poljskoj prije tjedan dana i da su ga podržale Slovenija, Slovačka, Rumunjska i Estonija, a sklona mu je Velika Britanija, dok će Njemačka razmisliti.

Austrija zagovara nastavak misije održavanje mira u BiH, a Njemačka želi smanjiti broj vojnika. Darabos se nada dobiti podršku ministara obrane na sastanku 30. studenoga u Bruxellesu.

Oko 1300 stranih vojnika iz snaga Europske unije (EUFOR) stacionirano je u BiH. Austrijski kontingent najbrojniji je s 400 vojnika. EUFOR je naslijedio snage NATO-a 2004., a danas ga čine vojnici iz 25 zemalja, od čega 20 iz EU.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi