POVRATAK U PROŠLOST

Borba gladijatora nakon 16 stoljeća ponovno u Hrvatskoj

14.06.2012 u 13:20

Bionic
Reading

Nakon više od 16 stoljeća večeras 14. lipnja će arena u Saloni na trenutak ponovo biti poprištem borbi gladijatora kao nekad u antička vremena

Naravno, riječ je o kulturno-turističkoj manifestaciji koju organiziraju Turistička zajednica Solina i Savjet mladih grada Solina. Predstavnici organizatora su istaknuli da im je namjera dodatno popularizirati arheološki lokalitet Salone turistima, ali i svojim sugrađanima.

Večeras će osim borbi gladijatora gledatelji moći vidjeti i rimske vojnike u ratnim odorama te nastup trbušnih plesačica, a glavna zvijezda večeri će biti car Dioklecijan. Nakon borbi i plesnih nastupa gosti će moći probati i jela kakva su se spremala u antici. Za goste iz Splita je predviđen i prijevoz panoramskim autobusima s Rive.

Večerašnje borbe u areni su zapravo prvi dio manifestacije pod naslovom Romantika u Saloni i u sljedeće tri večeri na više lokacija će biti održani koncerti, nastup dalmatinskih klapa te večer salse i valcera. Gradonačelnik Solina Blaženko Boban ističe važnost Salone, ali i starohrvatskih lokaliteta u Solinu za iskorak grada u kulturni turizam. Najavljena je i bolja suradnja turističkih zajednica Splita i Solina.

Arena u Saloni

Boban u prvi plan stavlja problem administrativnih podjela na području Splitsko-dalmatinske županije, tako da zapravo nema kvalitetne suradnje susjednih gradova, pa ni na području kulture i turizma. Namjera Solina je aktivnija uloga na lokalitetu Salone pa Blaženko Boban očekuje bolju suradnju s Arheološkim muzejom u Splitu, u čijoj je nadležnosti Salona. Osim te manifestacije, Solin organizira cijeli niz koncerata, predstava i gastronomskih večeri u okviru kulturnog ljeta u gradu. Svakako, najveća atrakcija su borbe gladijatora večeras u areni.

Arena u Saloni je imala kapacitet od 17 tisuća gledatelja, održala se kroz duga stoljeća, a najviše je oštećena u 17. stoljeću, kada su Mlečani, uz opravdanje da arena ne postane utvrda Osmanlijama, odnijeli velik dio kamene građe lađama u Veneciju. Unatoč tome, arena je i danas impresivna u svojim dimenzijama, a podsjetimo da je eliptično borbeno polje u sredini standardnih dimenzija 67x43 metra. Arena s gledalištem je duga 126, a široka 102 metra. Borbe gladijatora su u Rimskom Carstvu bile zabranjene početkom 5. stoljeća. Na kraju, u areni u Saloni je 10. travnja 304. godine bio pogubljen i biskup salonitanske kršćanske crkve i mučenik Dujam.