HUMAN RIGHTS WATCH

Bombe sudanske vlade ubijaju djecu

07.05.2015 u 18:28

Bionic
Reading

Neselektivno bombardiranje sudanske vlade po pobunjeničkim područjima ubija i ranjava djecu, objavio je Human Rights Watch (HRW) u četvrtak

Ta međunarodna organizacija dokumentirala je smrt više od stotine civila u zračnim bombardiranjima pokrajine Južni Kordofan od prošle godine. Među žrtvama je 26 djece.

'Djeca su doslovce raznesena i živa spaljena zajedno sa svojom braćom i sestrama', rekao je Daniel Bekele iz HRW-a. 'Nedostaje im hrana, osnovna zdravstvena zaštita i obrazovanje, a situacija se samo pogoršava', dodao je.

Tijekom obilaska trinaest sela i gradića na planini Nuba u toj provinciji, HRW je pronašao dokaze da su bombarderi namjerno gađali bolnice te uništili ili oštetili više od 200 škola. HRW optužuje Khartoum da sprečava rad međunarodnih humanitarnih organizacija. Sudanska vlada je ranije zanijekala napade na civile.

Pobunjenici iz etničke manjine u Južnom Hordofanu i obližnjoj državi Plavi Nil od 2001. se bore protiv vlade koju optužuju za diskriminaciju. Vjeruje se da su tisuće ljudi ubijene, a stotine tisuća raseljene ili izbjegle u Južni Sudan.

Sudanska vlada suočena je s pobunom i u zapadnoj pokrajini Darfur gdje je u posljednjih deset godina poginulo 300.000 ljudi.