francuski interes

Bombaški napad na nemuslimansko groblje u Džedi, nekoliko ranjenih

11.11.2020 u 14:00

Bionic
Reading

Nekoliko osoba ozlijeđeno je u srijedu u bombaškom napadu na nemuslimanskom groblju u Džedi, na zapadu Saudijske Arabije tijekom svečanosti obilježavanja završetka rata 11. studenoga 1918., objavilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova

To je drugi napad na francuske interese u Džedi nakon napada na zaštitara francuskog konzulata počinjenog 29. listopada u vrijeme niza džihadističkih napada u Francuskoj i u Beču 2. studenoga, povezanih s karikaturama proroka Muhameda.

"Tijekom godišnjeg obilježavanja završetka Prvog svjetskog rata na nemuslimanskom groblju Džede, na kojem su sudjelovali dužnosnici nekoliko konzulata, među kojima i francuskog, jutros je izveden bombaški napad pri čemu je nekoliko osoba ozlijeđeno", navodi Quai d'Orsay bez dodatnih pojedinosti o identitetu i državljanstvu ozlijeđenih.

"Francuska oštro osuđuje taj podli neopravdani napad", dodala je francuska diplomacija i pozvala saudijske vlasti da razjasne taj incident i identificiraju i pokrenu sudski postupak protiv počinitelja.

Nekoliko zemalja u srijedu obilježava 102. obljetnicu primirja zaključenog između Njemačke i savezničkih snaga čime je završetak Prvog svjetskog rata.

Izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o pravu na karikature u ime slobode izražavanja izazvale su ogorčenje na Bliskom istoku i u muslimanskom svijetu.

U govoru na komemoraciji za profesora Samuela Patyja, kojeg je 16. listopada dekapitirao radikalni islamist jer je pokazivao karikature proroka Muhameda na predavanju o slobodi izražavanja, predsjednik Macron je obećao da "neće odustati od karikatura" u ime obrane slobode govora.

U nekim zemljama s muslimanskom većinom, vjernici su bijesno reagirali na Macronove izjave i na prosvjedima palili njegove fotografije te pokrenuli bojkot francuskih proizvoda.

Macron ih je pokušao smiriti izjavama u razgovoru za kanal Al-Jazeera kazavši da može razumijeti da muslimani mogu biti šokirani karikaturama proroka, ali je upozorio na "manipulacije i na nasilje".

Francuska, Austrija, Njemačka i Europska unija održale su minisamit videokonferencijom u utorak kako bi ojačale europski odgovor na terorizam, nakon atentata u Francuskoj i Beču.

Saudijsko kraljevstvo, koje promiče rigorozni oblik islaa, pokušava se zadnjih godina predstaviti u novom svjetlu provedbom liberalnih društvenih reformi koje je pokrenuo Mohamed bin Salman.