napad u kabulu

Bombaš samoubojica raznio se na kružnom toku; ubio barem šest osoba; 12 ranjeno

11.02.2020 u 13:05

Bionic
Reading

Barem šest osoba ubijeno je, a 12 ranjeno u eksploziji u Kabulu u utorak, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova na dana objave izvješća posebnog inspektorata koje dokumentira da su tisuće ljudi ubijene ili ranjene u godinama američke obnove u Afganistanu

Bombaš samoubojica raznio se na kružnom toku blizu vojne akademije Marshal Fahim, rečeno je.

U izjavi, glasnogovornik ministarstva Nasrat Rahimi rekao je da su ubijene dvije civilne osobe i četiri vojna dužnosnika, a barem 12 drugih, uključujući pet civila, ranjeno je.

Napad u Kabulu dogodio se nakon nekoliko mirnih mjeseci u glavnome gradu.

Talibani su zanijekali svoju uključenost za napad, a još nitko nije preuzeo odgovornost. "Nismo bili mi", rekao je glasnogovornik Talibana, Zabihullah Mujahid.

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani osudio je napad u izvještaju koji je objavio njegov ured. "Velika afganistanska nacija želi kraj nasilja, kraj rata, prekid vatre i trajni mir", rekao je.

Trenutačno predstavnici talibana i SAD-a pregovaraju u Kataru o završetku rata u toj zemlji.

Prema američkoj organizaciji za nadzor, obnovu i stabilizaciju, u Afganistanu je poginulo ili je ranjeno 5135 ljudi. Posebni ratni inspektorat za afganistansku obnovu (SIGAR) objavio je u ponedjeljak izvještaj o "Ljudskim žrtvama obnove" u zemlji uništenoj ratom.

Napadi su se događali tijekom 17-godišnjeg perioda od 2002. do 2018. godine. "Ukupne kolateralne žrtve obnove iznose 2214 mrtvih i 2921 ranjenih", rekao je SIGAR. Anketa također kaže da su 1182 pojedinca oteta ili nestala.

Više od 70 posto onih koji su ubijeni ili ozlijeđeni i oko 86 posto onih koji su oteti su Afganistanci, uglavnom civili.

Dodatno, barem je 284 Amerikanaca, uglavnom uniformiranog osoblja, 100 koalicijskih vojnika i 124 osobe drugih nacionalnosti pored američke i afganistanske, ubijeno u Afganistanu tijekom misija obnove i stabilizacije, rečeno je.