INSPEKTOR PITA ZA ZDRAVLJE

Bolovanja će se kontrolirati po kućama

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 16.05.2009 14:24
  • Objavljeno 16.05.2009 u 14:22
kucanje na vrata muškarac pred vratima

kucanje na vrata muškarac pred vratima

Izvor: Shutter stock / Autor: -

U potrazi za lažnim bolovanjima, kontrolori Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje upravo su dobili pravo ulaska u kuće osiguranika koji se nalaze na bolovanju

Pravilnik o ovlastima i načinu rada kontrolora HZZO-a koji će stupiti na snagu do kraja svibnja, propisao je da 'u postupku provođenja nadzora nad ostvarivanjem prava na bolovanje, kontrolori Zavoda, osim provođenja nadzora u ordinaciji izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite, imaju pravo obaviti i neposrednu kontrolu u kući osiguranika' piše Novi list.

Inspektori, kažu u Ministarstvu zdravstva, neće ulaziti u kuće na silu, već samo uz privolu osiguranika, no ako netko ne pusti kontrolora da uđe i provjeri je li bolesnik doista bolestan, smatrat će se da nešto skriva. Iako uvođenje ovakvih ovlasti kontrolora HZZO-a upućuje na ozbiljno narušavanje prava hrvatskih građana, u resornom ministarstvu tvrde kako nikakve prisile prema pacijentima neće biti. Ipak, zatvaranje vrata pred nosom kontrolora tumačit će se kao znak da je pacijent u 'prekršaju'.

'Ako pacijent nije voljan pustiti kontrolora u stan ili kuću, on neće ući, i neće biti sankcija prema pacijentu. Međutim, tko je objektivno bolestan nema razloga da ne pusti kontrolora i to je signal da postoji razlog za takvo ponašanje', protumačio je novo pravilo državni tajnik Dražen Jurković.

Pravo kontrolora na kontrolu bolovanja 'po kućama', tvrdi Jurković, uvedeno je kako bi se osiguranicima bilo na dispoziciji.

'Nekad su pacijenti u takvom stanju da moraju ležati u krevetu pa kontrolor može vidjeti da li mu što treba', kaže Jurković. Dodaje kako su kontrolori bolovanja uvijek liječnici, koji mogu i pregledati pacijenta da se uvjere u njegovo zdravstveno stanje, 'a liječnici ionako ulaze u kuće pacijenata uz njihovu privolu'. No pravi je razlog, priznaje Jurković, smanjenje stope bolovanja.

'U cilju nam je smanjiti stopu bolovanja, ne samo zbog zdravstvene potrošnje nego i zato da oni kojima nije potrebna zdravstvena kuna ne uzimaju od onih kojima ona doista treba', kaže Jurković te zaključuje kako se stopa bolovanja neće smanjivati na opravdanim bolovanjima, nego isključivo na račun lažnih bolesnika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi