trenutačno stanje

Bolnički sustav zasad neopterećen, kliničke slike nisu teže nego prije, iz covid-bolnice u Dubravi poručuju: 'Vraćamo se u normalu!'

21.07.2021 u 08:41

Bionic
Reading

Iako je broj novozaraženih u Hrvatskoj u blagom porastu, stanje u bolnicama još uvijek je zadovoljavajuće, a covid-bolnica u Dubravi čak otvara svoj hitni prijem

'Imamo samo pet pacijenata oboljelih od koronavirusa u ovom trenutku i niti jedan nije na respiratoru pa je trenutno intenzivni covid-odjel zatvorio svoja vrata. Svih pet osoba su teški pacijenti zbog svojih drugih kroničnih bolesti', kaže za Jutarnji list ravnatelj KB-a Dubrava, prof. dr. Ivica Lukšić i sa zadovoljstvom najavljuje da će od sljedećeg tjedna ta zagrebačka bolnica ponovo biti otvorena za pacijente na hitnom prijemu. Drugim riječima, najveća covid-bolnica u Hrvatskoj konačno se vraća u svoje normalne okvire rada jer, srećom, broj covid-pacijenata drastično je pao u posljednjih mjesec dana.

Zdravstveni sustav i dalje je uglavnom neopterećen. Svjedoči to i brojka od samo 121 pacijenta na bolničkom liječenju, od kojih je 11 na respiratoru. Iz bolnica se doznaje da većina hospitaliziranih nije cijepljena, a da su kliničke slike oboljelih slične onima koje su viđane tijekom prva tri vala epidemije.

U ovom trenutku većina covid-pacijenata u Zagrebu liječi se u infektivnoj klinici Dr. Fran Mihaljević, ali brojke su i dalje male.

'Trenutno imamo osam pacijenata, od kojih su dva na respiratoru. Većina je naših bolesnika starija od 60 godina i dio ih nije cijepljen', kaže ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, prof. dr. Alemka Markotić. Dodaje da je klinička slika slična onome što se viđalo kod prijašnjih sojeva korone.

'U našoj se bolnici trenutno liječi osam pacijenata s koronavirusom. Troje od njih su u jedinici intenzivnog liječenja, a dvoje na respiratoru. U posljednja 24 sata imali smo i jedan smrtni ishod. Riječ je o starijim pacijentima čiji je prosjek dobi 65 godina, a njih šest ima i druge teže kronične bolesti. Kod jednog od pet pacijenata izvan intenzivnog odjela Covid-19 otkriven je slučajno jer je hospitaliziran zbog manje traume. On je bez simptoma, u izolaciji, i jedini je dva puta cijepljen. Ostali ili nisu cijepljeni ili su cijepljeni samo jednom dozom cjepiva', objašnjava ravnatelj KBC-a Rijeka, prof. dr. Alen Ružić.

U splitskom KBC-u trenutno se liječi 12 pacijenata, od kojih je troje na respiratoru. Iz bolnice naglašavaju da to nisu velike brojke, ali u odnosu na početak prošlog tjedna ipak rastu, jer tada je bilo gotovo upola manje covid-pacijenata.

'Ne, ne može se reći da je ovaj delta-soj više patogen u odnosu na one prije, ali sigurno je da se brže prenosi. Također ćemo pratiti broj pacijenata na respiratoru jer će i to biti jedan od pokazatelja težine bolesti', objašnjava prof. dr. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.