NEPROFITABILNI SERUM

Bolnice bez protuotrova za ubod crne udovice

  • Autor: Novi list
  • Zadnja izmjena 04.07.2011 12:46
  • Objavljeno 04.07.2011 u 12:15
crna udovica

crna udovica

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Uoči špice turističke sezone zdravstvene ustanove u priobalju ostaju bez protuotrova za ubod crne udovice jer Imunološki zavod više ne proizvodi antitoksin za otrov tog pauka. U ovaj podatak uvjerile su se i zdravstvene ustanove koje obnavljaju zalihe ovog protuotrova pokušavajući ga naručiti kod svog dosadašnjeg proizvođača za hrvatsko tržište, Imunološkog zavoda, otkriva Novi list

Bez seruma za otrov crne udovice tako je ostao i Klinički bolnički centar Rijeka, čiji je predstojnik Centra za hitnu medicinu mr. sc. Fred Zeidler potvrdio da Rijeka u ovom trenutku nema protuotrova za ubod najotrovnijeg pauka našeg područja – crne udovice.

'Sa serumima protiv ugriza zmija smo opskrbljeni, no to nije slučaj kod protuotrova za ubod crne udovice. Protuotrova nema jer ga Imunološki zavod, koji nas je godinama opskrbljivao, više ne proizvodi pa ga od njih nismo mogli naručiti. Zasad nemamo vijesti o nekoj mogućoj alternativi kad se radi o ovom protuotrovu', ispričao je Novom listu Zeidler.

Na pitanje što bi u ovom trenutku u riječkom Centru za hitnu medicinu učinili s pacijentom koji bi zatražio pomoć zbog uboda crne udovice, Zeidler odgovara da bi pacijent bio zbrinut davanjem analgetika i kalcija, što je uostalom i uobičajena terapija protiv uboda crne udovice.

Pronalaženje antitoksina, vjeruje Zeidler, trajalo bi nešto dulje, ali vjeruje da bi se liječnici ipak snašli kao što su se svojevremeno snašli u slučaju njemačke turistkinje koja je u riječkoj bolnici hospitalizirana zbog uboda crne udovice, a te je godine zbog nestašice bolnica također bila bez antitoksina za otrov crne udovice. Pacijentica je unatoč nestašici dobila protuotrov koji je dopremljen iz Münchena. Zeidler ipak upozorava da osoba koja je pretrpjela ubod ovog pauka trpi velike, često nepodnošljive bolove. Upravo zbog toga koristiti se antitoksin za otrov crne udovice čija primjena trenutno olakšava tegobe.

'Ubod crne udovice najčešće nije opasan po život, no bolovi koje pacijent podnosi spadaju u najteže bolove uopće. No činjenica je i to da su ubodi crne udovice na našem području ipak rijetki te sam se u 25 godina u Centru za hitnu medicinu s takvim slučajevima susreo svega dvaput', prisjeća se Zeidler.

Da se antitoksin protiv otrova crne udovice više ne proizvodi u Hrvatskoj, potvrdili su Novom listu i u Imunološkom zavodu. Obustavu proizvodnje ovog protuotrova objašnjavaju visokom cijenom proizvodnje, nikakvom zaradom i malom potražnjom na tržištu. Potražnja je, kako navode, bila u stalnom padu pa je tako 2008. godine od Imunološkog zavoda naručeno 85 bočica protuotrova, godinu kasnije 48 bočica, a protekle je godine Imunološki zavod na tržište plasirao tek dvije bočice antitoksina za otrov crne udovice.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!