TUŽBA PROTIV KAJINA

'Bolje se zamjeriti vragu nego HRT-u!'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 05.11.2010 14:26
  • Objavljeno 05.11.2010 u 12:53
Damir Kajin

Damir Kajin

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

Zbog izjave izrečene u Hrvatskome saboru, da se 'na HRT-u gotovo svaka emisija može kupiti', danas je u Buzetu pod predsjedanjem suca Igora Materljana održano prvo ročište povodom tužbe za naknadu štete koju je protiv saborskog zastupnika Damira Kajina podnijela Hrvatska radiotelevizija

HRT od tuženika traži da plati 110 tisuća kuna sa zakonskom zateznom kamatom.

U svojem očitovanju o tužbi Kajin je istaknuo da nije podnio odgovor na tužbu zato što je smatrao da će sud 'prije zakazivanja ročišta odbaciti tužbu'. U prilog tomu on se, kako je rekao, pozvao na članak 75. i 76. Ustava koji govore da zastupnik ne može biti pozvan na kaznenu odgovornost zbog izrečenih riječi.

'Ova tužba je napad na Ustav. Napada se pravo na izraženo mišljenje, uostalom, to je politički udar', rekao je Kajin i dodao da su neistiniti navodi da je time želio vlastitu promociju. Po njegovim riječima, velik broj zaposlenika i novinara te urednika HRT-a danas su na njegovoj strani.

'HRT ne smije biti na prodaju, a da se radi o tome, ukazuje činjenica da HRT danas ne zastupaju pravnici HRT-a, već privatni odvjetnički ured', ustvrdio je Kajin i dodao da je danas čovjeku bolje da se 'zamjeri vragu nego HRT-u'.

Komentirajući svoju izjavu 'da se gotovo svaka emisija na HRT-u može kupiti', Kajin je istaknuo da je tu izjavu dao u trenucima lokalnih izbora 2009. godine.

'U to vrijeme nitko nije mogao nastupati u emisijama Branimira Bilića i Đure Tomljenovića. Međutim, kod Bilića je tada nastupio Plinio Cuccurin (član uprave Adris grupe), a Bilić je potpredsjednik Zaklade Adris grupe', ustvrdio je Kajin.

'HRT nije nikada tužio člana Sabora, stoga smatram da se tu radi o reketu koji je ozbiljniji od političkog reketa', zaključio je Kajin i dodao da se ne protivi tome da se u daljnjem tijeku postupka kao svjedoci ispitaju Bilić i Tomljenović.

Opunomoćenik tužitelja, zagrebački odvjetnik Emil Havkić, istaknuo je da Kajin pogrešno tumači odredbu Ustava.

'Tužitelj tereti tuženika za iznošenje činjenica, a ne za mišljenje. Naknada štete nije kažnjavanje zato što naše civilno pravo ne poznaje kaznenu odštetu', rekao je odvjetnik Havkić.

Sljedeće ročište najavljeno je za 14. siječnja iduće godine.

Kajin je u izjavi za novinare nakon ročišta istaknuo da bi HRT 'trebao biti bastion slobode javne riječi, a ne progonitelj javne riječi'.

'To što su oni učinili, to se prvi put dogodilo u 20 godina hrvatske demokracije', rekao je Kajin i dodao da misli da je taj optužni prijedlog trebalo odbaciti jer zastupnika 'za izgovorenu riječ za saborskom govornicom štiti apsolutni imunitet'.

'HRT me tuži i traži 110 tisuća kuna s pripadajućim kamatama. Kao prvo, nemam taj novac, a kao drugo - bolje je da kupim Berlingo nego da to njima platim', rekao je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi