KOSOR U 'DNEVNIKU PLUS'

Bolje da mi režemo, nego netko sa strane

  • Autor: A. Srzić
  • Zadnja izmjena 13.07.2009 21:24
  • Objavljeno 13.07.2009 u 20:59
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor u 'Dnevniku plus' Hrvatske televizije izjavila je da je stanje hrvatskih financija stabilno, ali da nas sigurno uskoro očekuje još jedan rigorozni rebalans proračuna kako bismo na nogama dočekali jesen

Premijerka je za 'Dnevnik plus' govorila kako se snašla na novoj poziciji u prvom tjednu rada i o pravcu u kojem planira voditi zemlju u budućnosti, u vrijeme ekonomske krize, blokade pregovora s EU-om zbog graničnog spora sa Slovenijom, nezadovoljstva građana Zakonom o zabrani pušenja i drugih brojnih problema koji potresaju Hrvatsku.

Zbog ekonomske krize i rupe u proračunu nužna su rezanja, a prostora je malo. 'Moramo s koalicijskim partnerima dogovoriti koje će mjere biti poduzete, ali ja kao premijerka mogu reći da ću zaštititi socijalno najugroženije skupine stanovništva', rekla je Kosor.

Prvo na meti kresanja proračunskih izdataka našlo se obrazovanje, projekt bivšeg ministra znanosti i obrazovanja Dragana Primorca o besplatnim udžbenicima za sve. 'Tih novaca u proračunu naprosto nema i to se moralo ukinuti, ali četiri ministarstva rade na prijedlogu kojim bismo trebali osigurati da djeca iz socijalno najugroženijih obitelji ipak dobiju udžbenike. Riječ je o 42.500 učenika', objasnila je Kosor.

Što se tiče rezanja plaća, tome će prethoditi sastanci sa sindikatima državnih i javnih službi, a razgovarat će i s poslodavcima. Kosor kaže da stanje u državnim financijama nije dramatično, ali je ozbiljno.

'Bolje da sve ozbiljne rezove koje moramo napraviti napravimo sami, bez pomoći bilo koga sa strane, jer bi ovi sa strane rezali ne vodeći brigu o osjetljivim kategorijama stanovništva', smatra premijerka.

Nije htjela govoriti planira li smanjiti broj općina i gradova u lokalnoj upravi, koji je prema mnogima prevelik za ovako malu zemlju, ali je ponovila da će se zakonom regulirati plaće lokalnih dužnosnika. Dotaknuta je i tema megaprojekta Pelješkog mosta kojeg se premijerka ne kani odreći jer bi u vrijeme krize bilo loše odustajanje od velikih infrastrukturnih projekata, ali će se sigurno neki projekti u cestogradnji usporiti. 'Ali projekte nećemo zaključati', napomenula je ona.

Predsjednica Vlade je pozvala banke da se odgovorno ponašaju i budu osjetljivije prema situaciji u kojoj se nalazi zemlja i njeni građani, jer 'ne žive oni na Marsu, a mi u Hrvatskoj'.

Na pitanje što će biti sa Zakonom o zabrani pušenja Kosorica je indikativno odgovorila da nijedan zakon ili propis nije nedodirljiv ako to može pomoći očuvanju barem jednog radnog mjesta. Dakle, uskoro možemo očekivati ukidanje ili njegovo eutanaziranje raznim amandmanima.

Što se tiče prijevremenih izbora, premijerka ih se ne boji, ali smatra da bi to bila loša odluka u ovom trenutku, ako bi ih netko na neki način, prosvjedima ili nečim sličnim, uspio isprovocirati.

'Tada država stane na najmanje tri do šest mjeseci. Imamo samo tehničku vladu koja ne može pomaknuti olovku s jednog mjesta na drugo i, što je najgore, ne bi se mogle provesti predviđene mjere za borbu protiv krize', mišljenja je Kosor.

Pozvala je čelnike parlamentarnih stranaka Milanovića i Čačića na razgovor te je otvorena za prijedloge što napraviti kako bi se zemlju izvuklo iz krize.

Na kraju, što se tiče Slovenije, Vlada Jadranke Kosor ostaje na stajalištima one prethodne, Sanaderove, ali se nada da će na sastanku s premijerom Borutom Pahorom doći do napretka, pa makar i milimetarskog. Premijerka Kosor ovoga ljeta ne planira ići na odmor zbog posla koji je pred njom, eventualno tri-četiri dana u kolovozu, tek toliko da vidi more. Pozvala je sve građane koji mogu da odu na Jadran jer će tako pomoći i hrvatskom turizmu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi