narušeni odnosi

Bolivija protjerala veleposlanicu Meksika i konzula Španjolske

30.12.2019 u 19:59

Bionic
Reading

Bolivijska vlada zatražila je u ponedjeljak od meksičke veleposlanice i španjolskog konzula da napuste Boliviju

Zahtjev je uslijedio nakon što je meksička vlada optužila Boliviju za zadržavanje automobila sa španjolskim predstavnicima koji su posjetili veleposlanstvo Meksika u La Pazu, glavnom bolivijskom gradu.

„Vlada je odlučila proglasiti personama non grata meksičku veleposlanicu u Boliviji, Mariju Teresa Mercado, i španjolskog konzula Álvara Fernándeza“, rekla je privremena bolivijska predsjednica Jeanine Áñez. Zatražila je da napuste zemlju u roku od 72 sata.

Diplomatski odnosi između Meksika i Bolivije narušeni su otkako je u studenome meksički predsjednik Andrés Manuel López Obrador pružio politički azil Evi Moralesu.

Morales se povukao s mjesta predsjednika Bolivije nakon spornih izbora na kojima je pobijedio. Na ostavku ga je prisilila vojska, što je nazvao državnim udarom.

Bolivija je u subotu optužila Španjolsku da je pokušala odvesti bivšeg najbližeg Moralesovog suradnika koji se sklonio u meksičko veleposlanstvo u La Pazu. Španjolska, koja odbacuje optužbu o pokušaju odvođenja osoba iz zgrade veleposlanstva, najavila je slanje svojih istražitelja u Boliviju.

Izgred se dogodio u petak prigodom posjete španjolske otpravnice poslova meksičkom veleposlanstvu u La Pazu.

U zgradu meksičkog veleposlanstva sklonilo se desetak bivših dužnosnika Moralesove vlade koji su dali ostavke 10. studenoga nakon odstupanja Moralesa kojem je vojska otkazala poslušnost nakon trotjednih prosvjeda.

Božić i Novu godinu čitateljima tportala čestitaju Franka Batelić, Dani Olmo, Zlatko Hasanbegović, Ivan Mrvoš…