P-8 POSEiDON

[VIDEO/FOTO] 'Ubojica podmornica' najzaslužniji je za potapanje Moskve. Što znamo o tom američkom avionu iz Boeingove radionice

20.04.2022 u 14:53

Bionic
Reading

Britanski mediji tvrde da je ključnu ulogu u prošlotjednom potapanju ruske raketne krstarice Moskva u Crnom moru imao američki mornarički patrolni zrakoplov tipa P-8 Poseidon koji je obavijestio ukrajinske snage o točnoj lokaciji zapovjednog broda ruske Crnomorske flote. Ukrajinci su potom ispalili tri protubrodska projektila domaće proizvodnje tipa Neptun koji su potopili ponos ruske ratne mornarice. Američki patrolni avion je sudjelovao u akciji potapanja nekoliko sati, a tportal donosi njegove ključne karakteristike

Prema pisanju uglednog britanskog dnevnika The Times, američki patrolni avion P-8 Poseidon započeo je svoju misiju 13. travnja poletjevši iz baze američke ratne mornarice Sigonella na Siciliji prema rumunjskom zračnom prostoru iznad Crnog mora odakle je nadgledao plovidbu ruske krstarice. Pritom je posada P-8 isključila uređaj za radijsko-frekvencijsku identifikaciju, tzv. transponder, kako bi se izbjeglo praćenje njegovo praćenje na radaru.

Britanski dnevnik ističe da je P-8 bio radarski 'nedostupan' tri sata koliko je trajala akcija lociranja ruske raketne krstarice Moskva, nakon čega je uslijedio uspješan ukrajinski napad protubrodskim projektilima tipa Neptun koji su potopili ponos ruske ratne flote. Uloga američkog P-8 je u ovoj misiji bila nemjerljiva za ukrajinski borbeni moral, a taj tip aviona je upravo dizajniran za takve borbene zadaće.

Priča o P-8 Poseidonu seže u 80-te godine prošlog stoljeća kada je američka ratna mornarica počela razmišljati o zamjeni već prokušanog mornaričkog patrolnog aviona Lockheed P-3 Orion koji se nalazio u naoružanju još od 1962. godine. Tvrtka Lockheed je 1989. potpisala ugovor s američkom ratnom mornaricom za razvoj aviona P-7, no taj projekt je ukinut već iduće godine jer proizvođač nije ponudio odgovarajući napredak prema ranije zacrtanim fazama ugovora. Novi natječaj za razvoj budućeg mornaričkog patrolnog aviona je raspisan tek desetljeće i pol kasnije kada na njemu pobjeđuje tvrtka Boeing koja je zapravo modificirala već postojeći putnički zrakoplov Boeing 737-800.

  • +2
P-8 Poseidon Izvor: EPA / Autor: MADE NAGI

Prvi P-8 je poletio u travnju 2009. godine, a za potrebe testiranja korišteno je osam prototipova koji su ispitivani za zajedničko djelovanje s dugodometnim bespilotnim letjelicama izviđačke namjene MQ-4C Triton. P-8 je, pak, zamišljen kao višenamjenski mornarički patrolni avion velikog doleta koji je namijenjen za protubrodsku i protupodmorničku borbu, uništavanje kopnenih ciljeva, ali i za elektronsko izviđanje i ratovanje koje uključuje elektronsko ometanje i blokadu protivnika. Kako bi pretvorili najprodavaniji komercijalni putnički mlazni avion u svijetu kratkog doleta u dugodoletni patrolni avion, Boeingovi dizajneri su u Poseidon ugradili šest dodatnih rezervoara za gorivo te sustav za nadopunu gorivom u letu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Military Defense

Pogonska skupina P-8 se sastoji od dva turboventilatorska motora CFM56-7 kakve koristi i putnička verzija Boeingovih aviona iz obitelji 737, dok posadu čini devet članova – po dva pilota i kopilota te pet časnika za navigaciju i razne oblike ratovanja. Avion je opremljen višenamjenskim Raytheonovim AESA radarom s aktivnim elektronskim skeniranjem s nekoliko modova za motrenje morske i kopnene površine, infracrvenim sustavom za samozaštitu, elektroničku podršku, upravljanje prikupljenim podacima, protuelektroničko djelovanje, integraciju avionike i naoružanja te hidrokarbonski senzor za otkrivanje podmornica, a tu su i radiohidroakustične plutače te detektor magnetnih anomalija koji također pomaže u otkrivanju sonara podmornica.

Izvor: Društvene mreže / Autor: AiirSource Military

P-8 je naoružan aktivnim radarskim samonavođenim protubrodskim raketama AGM-84D Harpoon dometa 220 kilometara, samonavođenim raketama AGM-84H/K dometa 270 kilometara, raznim protubrodskim i protupodmorničkim minama te vođenim torpedima Mk-54 s ugrađenim HAAWWC sustavom koji omogućava izbacivanja torpeda s velike visine.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Military Analysis

Pored američke ratne mornarice, među prvim naručiteljima je bila Indija koja ima 12 izvoznih primjeraka tipa P-8I te Australija koja ima 12 primjeraka inačice P-8A. Velika Britanija u sastavu svojeg ratnog zrakoplovstva ima devet aparata, dok ih Norveška ima četiri, a u fazi nabave su Njemačka, Novi Zeland i Južna Koreja.