bivši gradonačelnik nwe yorka

Bloomberg prikuplja milijune da pomogne bivšim zatvorenicima vratiti biračko pravo

22.09.2020 u 21:48

Bionic
Reading

Milijarder Michael Bloomberg prikupio je više od 16 milijuna dolara kako bi pomogao bivšim zatvorenicima vratiti biračko pravo u državi Floridi koja će biti jedna od ključnih saveznih država za ishod predsjedničkih izbora u studenome, rekao je u utorak njegov suradnik za Washington Post

Bivši njujorški gradonačelnik koji se neuspješno natjecao za demokratsku nominaciju za predsjedničke izbore namjerava potrošiti najmanje 100 milijuna dolara kako bi pomogao kampanju demokratskog kandidata Joea Bidena protiv Donalda Trumpa na Floridi.

"Biračko pravo temeljno je u našoj demokraciji i to pravo ne bi se smjelo uskratiti nijednom Amerikancu", rekao je Bloomberg.

Dodao je da radi sa skupinom koja pomaže bivšim osuđenicima da plate kazne i ostvare glasačko pravo.

Glasanje poštom počinje u četvrtak na Floridi i bit će presudno za predsjedničke izbore 3. studenoga.

Donald Trump pobijedio je na Floridi prije četiri godine i računa na snažno sudjelovanje republikanskog biračkog tijela u toj državi u kojoj posjeduje rezidenciju i koju često posjećuje.

Trump je na izborima 2016. pobijedio u ključnim državama - Floridi, Pennsylvaniji, Michiganu, Sjevernoj Karolini, Wisconsinu i Arizoni, podsjeća agencija AFP.

Joe Biden vodi na Floridi, ali tijesno s tek 48,2 posto prema 47 posto za Trumpa, prema anketi koju je objavio RealClearPolitics.

Od početka 2019., Trumpova kampanja potrošila je 800 milijuna dolara, što je više nego dvostruko od Bidena.

No u kolovozu je Biden, bivši američki potpredsjednik u mandatu Baracka Obame, uspješno prikupio 365 milijuna dolara.

Glasači na Floridi prihvatili su 2018. godine amandman kojim se jamči glasačko pravo počiniteljima kaznenih djela koji su odslužili svoju kaznu, a nisu počinili ubojstvo ili spolni zločin.

Republikanci su naknadno podržali zakon kojim se od bivših osuđenika zahtijeva da plate sudske kazne i pristojbe koje će im vratiti glasačko pravo.

Federalni prizivni sud podržao je ovaj mjesec taj zakon odbacivši presudu bivšeg suda koji je tu mjeru nazvao neustavnom.

Borci za glasačko pravo i demokrati optužili su republikance u brojnim saveznim državama da donose zakone kojima žele ukinuti pravo skupinama koje su sklonije glasati za demokrate.