sad

Bloomberg meta žestokih kritika u demokratskoj predsjedničkoj debati u Nevadi

20.02.2020 u 10:59

Bionic
Reading

Michael Bloomberg suočio se s lavinom kritika na svojoj prvoj demokratskoj predsjedničkoj debati u srijedu u Nevadi zbog svojih rasističkih izjava, seksističkih komentara i korištenja golemog bogatstva za proboj u izbornoj utrci

U oštroj debati koja je biračima omogućila prvo nepripremljeno upoznavanje s medijskim mogulom i bivšim gradonačelnikom New Yorka, Bloomberg je ostavio dojam da mu nije bilo ugodno i da je bio nesiguran braneći svoj dosadašnji rad i tvrdeći da upravo on ima najveće izglede pobijediti Donalda Trumpa na izborima u studenom.

Bernie Sanders, Elizabeth Warren, Amy Klobuchar, Joe Biden i Pete Buttigieg okomili su se na Bloomberga, čija je popularnost u anketama skočila uz pomoć nezapamćene marketinške kampanje, ali se i međusobno nisu štedjeli u najžešćoj demokratskoj debati do sada, devetoj zaredom.

Svi kandidati na pozornici u Las Vegasu optuživali su Bloomberga da pokušava svojim bogatstvom kupiti ulaznicu za Bijelu kuću i tvrdili da rezultati koje je postigao kao gradonačelnik i poslovni čovjek nisu dovoljni da bi pobijedio Trumpa.

'Natječemo se s milijarderom koji naziva žene debelim komadima i lezbijkama konjskog lica', rekla je Warren, senatorica iz Massachusettsa. 'I ne, ne govorim o Donaldu Trumpu, govorim o gradonačelniku Bloombergu'.

'Demokrati će jako riskirati ako samo zamijenimo jednog arogantnog milijardera drugim', upozorila je.

Bloomberga se već godinama kritizira zbog njegovih čestih seksističkih i mizoginih komentara, a predmet je i nekoliko tužbi zbog diskriminiranja žena u njegovoj medijskoj grupi.

On na Warrenine komentare nije reagirao. Njegov glasnogovornik zanijekao je takve optužbe.

Bloomberg, koji se u utrku uključio u studenome i preskočio predizbore u prve četiri države u veljači kako bi se fokusirao na kasnije predizbore u ožujku, izbio je na drugo mjesto nakon Sandersa, po ispitivanju Ipsosa za Reuters čiji su rezultati objavljeni u utorak. Bloomberg je u debati naglasio da svoj novac koristi u dobre svrhe.

'Trošim taj novac kako bismo se riješili Donalda Trumpa, najgoreg predsjednika kojeg smo ikad imali. I ako u tome uspijem, to će biti velik doprinos Americi i mojoj djeci', rekao je.

Debata je održana tri dana prije predizbora u Nevadi, trećih zaredom. Ulozi su veliki što se vidjelo po žestini kritika. Biden i Warren u posebno su teškoj situaciji jer su loše prošli u Iowi i New Hampshireu.

Oboje su zato jako kritizirali Bloomberga zbog toga kako tretira žene, posebice ugovore o tajnosti koje je sklopio kako bi se nagodio u tužbama.

Bloomberg je ustvrdio da je takvih ugovora bilo jako malo. 'Nijedna me ni za šta ne optužuje', rekao je. 'Možda im se nisu svidjele moje šale'.

Sanders je kritizirao njegovu potporu policijskoj praksi čestog zaustavljanja i pretraživanja afroameričkih i latinoameričkih građana New Yorka. Biden, koji računa na potporu tih birača, upozorio je da je policija tako pretražila gotovo pet milijuna mladih Afroamerikanaca.

Bloomberg je podsjetio da se zbog toga već ispričao.

Komentirajući Sandersove radikalne prijedloge na području gospodarstva, Bloomberg je ustvrdio da su takvi prijedlozi siguran put da pobijedi Trump.

'To je smiješno. Nećemo srušiti kapitalizam. Pokušali smo, druge su zemlje pokušale - to se zvalo komunizam i jednostavno nije uspjelo', rekao je.

'Najpoznatiji socijalist u zemlji je milijunaš s tri kuće', dometnuo je, referirajući se na Sandersa.

Buttigieg, umjereni gradonačelnik South Benda u Indiani, koji je po broju delegata pretekao Sandersa u Iowi i tijesno od njega izgubio u New Hampshireu, napao je i Sandersa i Bloomberga.

'Većina Amerikanaca ne razumije gdje spadaju ako moraju birati između socijalista koji misli da je novac korijen svog zla i milijardera koji misli da bi novac trebao biti u temelju sve vlasti', rekao je.

'Istaknimo nekoga tko je zaista demokrat', rekao je, referirajući se na to da je Bloomberg prije bio republikanac.

'Dobrodošao u stranku, čovječe', rekao je Biden Bloombergu kada su napuštali pozornicu.