deponij smrti

Blokirano odlagalište otpada u Mostaru

18.11.2023 u 11:39

Bionic
Reading

Više desetaka građana prigradskih naselja Mostara blokiralo je u subotu pristup odlagalištu otpada inzistirajući na njegovom zatvaranju, dok vlasti najavljuju kako neće dopustiti novu krizu s gomilama otpada u središtu grada

Predstavnici inicijative ‘Jer nas se tiče’ okupili su se ispred ulaza odlagališta otpada ‘Uborak’ tvrdeći da radi godinama bez važećih dozvola.

Na toj je lokaciji i veliki broj pripadnika specijalne policije. Nezadovoljni građani najavili su kako neće odustati od blokade odlagališta dok se potpuno ne zatvori i prestane s dovozom smeća.

”Ova odluka uslijedila je nakon nastavka ignorantskog odnosa mostarskih gradskih vlasti prema problemu deponija smrti i svojevrsnoj ekološkoj bombi koja ugrožava živote desetine tisuća ljudi”, naveli su iz građanske inicijative.

U više navrata proteklih godina nezadovoljni građani su blokirali prolaz vozila komunalnog poduzeća na odlagalište otpada zbog čega su se u Mostaru stvarale goleme hrpe smeća. Posljednji put bilo je to ovoga ljeta uoči turističke sezone.

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić izjavio je kako vlasti neće dopustiti eskalaciju ekološke krize.

“Ovoga puta to rade ciljano pred početak adventskih praznika kada očekujemo više od 100 tisuća turista koji će posjetiti naš grad i ostaviti svoj novac ovdje“, rekao je Kordić (HDZ BiH).

Predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić izjavio je kako su inicijatori prosvjeda prerasli u političku opciju koja nastoji stvarati krize u Mostaru.

Nedaleko od odlagališta otpada, koje je izgrađeno 60-ih godina proteklog stoljeća, nakon rata je izgrađen veliki broj stambenih objekata.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'