NJEMAČKI MEDIJI

Bliži li se kraj Angele Merkel?

24.05.2011 u 14:00

Bionic
Reading

Nedjeljni izbori u gradu-pokrajini Bremen, na kojima je CDU kancelarke Angele Merkel doživio velik poraz, njemački komentatori uzimaju kao znak da se bliži kraj aktualnoj vladi te naglašavaju da je zadnja prilika za Merkel i ekipu da pokušaju vratiti povjerenje javnosti

Prvi je bio Hamburg u veljači. Na izborima u tom gradu-pokrajini demokršćani (CDU) su potučeni do nogu te su izgubili gradonačelničko mjesto, koje je preuzeo SPD. Nakon toga su došli ožujski izbori u pokrajini Baden-Württemberg, u kojoj je CDU neprekinuto vladao proteklih pedeset godina, no nakon što su glasačka mjesta zatvorena, bilo je jasno da su demokršćani i tamo izgubili. Pobjednici su bili Zeleni, koji su tako postavili svojeg prvog pokrajinskog premijera u povijesti.

Sada se crnom nizu stranke Angele Merkel pridružio i Bremen, još jedan važan grad-pokrajina. Na nedjeljnim izborima najviše glasova je osvojio SPD (38 posto), drugi su bili Zeleni sa 22 posto, dok se CDU našao na ponižavajućem trećem mjestu, sa svega dvadesetak posto podrške. Još gore, aktualni koalicijski partner demokršćana, već mjesecima nestabilni Liberali (FDP), opet nije uspio prijeći izborni prag od pet posto.

Njemačka se nalazi u tzv. superizbornoj godini, u kojoj će se birati vlast u sedam pokrajina, a kako sada stvari stoje, CDU može očekivati poraze u skoro svakoj od njih, dok se FDP mora boriti da uopće prijeđe izborni prag.

U sličnoj situaciji se pred kraj svoje vladavine nalazio i kancelar Gerhard Schröder, koji je nakon poraza u pokrajini Nordrhein-Westfallen raspisao opće izbore i – izgubio. Zato ne čudi da njemački komentatori ovih dana polako pišu osmrtnice vladajućoj koaliciji Angele Merkel, koja svojim neprestanim unutarnjim kaosom opasno nervira cijelu njemačku javnost.

Financial Times zato zaključuje da su 'izbori u Bremenu povijesni događaj, jer se prvi put u njemačkoj povijesti dogodilo da CDU padne ispod Zelenih'.

Ovi izbori pokazuju da je gradska politika CDU-a bila velik promašaj. Demokršćani su godinama pokušavali pridobiti urbane glasače kojima je važna zaštita okoline, a sve s ciljem da otmu dio onih koji inače podržavaju Zelene. I to tako da što više sliče Zelenima. Naravno, pokazalo se da ljudi preferiraju original u odnosu na kopiju', analizira Financial Times, uz tvrdnju da je 'debakl u Bremenu posljednje upozorenje za CDU'.

Tvrdo ljevičarski Tageszeitung također upozorava da bi se 'CDU trebao itekako zabrinuti', jer 'CDU gubi dodir s urbanim glasačima'. Tu nije riječ 'samo o odljevu glasača, nego se urušava i cijela modernizacija stranke koju je Merkel pokušala provesti'.

U sličnom tonu se oglašava i umjereno lijevi Süddeutsche Zeitung: 'Bremen jest najmanja njemačka pokrajina, ali je i glasnik političkih trendova. Kroz povijest je Bremen uvijek signalizirao nove političke trendove. U njemu je započeo politički uspon Zelenih, u njemu je Lijeva stranka (Die Linke) 2007. osvojila prva mjesta u pokrajinskom parlamentu na zapadu Njemačke. U njemu su SPD, FDP i Zeleni 1991. osnovali prvu zajedničku koaliciju. Bremen je laboratorij za političke eksperimente.' U tom kontekstu Süddeutsche Zeiting zaključuje da su nedjeljni izbori 'bili katastrofa za CDU i FDP'.

Ništa ljepša analiza ne može se naći ni u konzervativnom Die Weltu, koji piše da će 'tužni rezultati izbora u Bremenu osnažiti sve one koji tvrde da CDU samo reagira na događaje, umjesto da ih sam pokreće', te da će se 'Angela Merkel morati jako potruditi otvoriti vrata svoje stranke prema Zelenima, koja je zalupila na zadnjem stranačkom saboru u Karlsruheu'. No 'trebat će vremena da glasači prihvate taj preokret kao ozbiljan, a ne kao još jedan znak panike'.

Populistički tabloid Bild smatra da je razlog za poraz CDU-a nekonzistentna energetska politika: 'Prvo su htjeli da nuklearke rade dulje, a sada žele što brže zatvoriti sve reaktore.

Glasači CDU-a više ne znaju što je prava pozicija njihove stranke. Također, nesreća u Fukushimi i dalje ima utjecaja. Zeleni su ti koji su se uvijek zalagali za napuštanje nuklearne energije, i to je razlog njihovog trijumfa u Bremenu.' Bild se osvrće i na stanje u FDP-u, koji odnedavno vodi mladi Phillip Rösler, te konstatira da 'za njih još nema novog početka'.

Lijevo-liberalni tjednik Die Zeit smatra da 'Merkel jednostavno ne razumije urbanu politiku', pa i zbog toga 'redom gubi izbore'. Die Zeit ističe da studije naglašavaju da mladi, pa i oni konzervativnijih nazora, većinom glasaju za Zelene, što znači da CDU ostaje bez glasačke baze za budućnost.

Der Spiegel pak objavljuje analizu politologa sa sveučilišta Göttingen, Franza Waltera, koji konstatira da je 'CDU stranka bez jasnog cilja', da 'gubi svoju bazu' i da na sve to 'Angela Merkel nema nikakvog odgovora'.