GLUHI TELEFONI

Bliski susret treće vrste: Zeleni pred Ministarstvom

24.09.2009 u 13:43

Bionic
Reading

Zelena akcija reagirala je u četvrtak na jučerašnje priopćenje kojim je Ministarstvo zaštite okoliša odbacilo kao neosnovane 'sve insinuacije Zelene akcije' o tome da se perfidno nastoji ugasiti najveća hrvatska udruga za zaštitu okoliša

ZAGREB - Podsjetimo, zbog prosvjednog performansa u kojem je ispred zgrade Ministarstva zaštite okoliša na par sati izloženo pedesetak ambalaža od boja i lakova u obliku upitnika, Zelenoj akciji prijeti novčana kazna u ukupnom iznosu od 350.000 do 800.000 kuna jer je spomenuto ministarstvo pokrenulo apsurdan prekršajni postupak protiv udruge pred Prekršajnim sudom u Zagrebu. 

Ministarstvo je poručilo da je dužno podnijeti prekršajnu prijavu, a o kazni i visini kazne odlučuje Prekršajni sud; da Zelena akcija s Ministarstvom nije kontaktirala; da je Zelena akcija prosvjed održala na krivoj adresi s obzirom na 'ono čime se (Ministarstvo) bavi, a i zbog educiranja javnosti'.

'GONG se služi neistinama'

Ministarstvo ističe da se GONG, opravdavajući prosvjed Zeleneakcije, služi neistinama i događaj naziva efektnim građanskimperformansom koji to nije bio iako ga se takvim sada želi prikazati.'Napominjemo da su se pred ovimMinistarstvom u ovom i prošlom mandatu održavali protesti i performansišto je demokratsko pravo građana i nije dolazilo u obzir da na njihreagiramo. ovo nije bio takav slučaj. Međusobna suradnja koja jeitekako potrebna i na koju je Ministarstvo spremno i otvoreno i na kojuse u nekim reagiranjima poziva, mora, međutim, biti zasnovana nauvažavanju što je dosad u odnosu nekih zelenih udruga prema Ministarstvu potpuno izostalo.

Zelena akcija odgovara da je očito bila na pravoj adresi, jer je upravo zbog performansa konačno riješen problem na koji je Ministarstvo upozoravano čak 6 godina. Nadalje, neistinita je i zlonamjerna tvrdnja Ministarstva da Zelena akcija nije komunicirala s Ministarstvom za vrijeme performansa što se jasno može vidjeti iz fotografija na kojima je zabilježen dijalog koji vode glasnogovornica Ministarstva, Kata Gojević, i voditelj prosvjednog performansa Zelene akcije, Marijan Galović.

Ministarstvo pak tvrdi da je njihova glasnogovornica za vrijeme njihova prosvjeda davala izjave novinarima o stavovima Ministarstva, te da je nakon završetka protesta zamolila aktiviste da pokupe kante i limenke s bojom i lakovima s javne površine što su oni odbili i otišli, iako ih je upozorila da će u suprotnom morati intervenirati inspekcija s obzirom da se radi o opasnom otpadu.

Osim toga, Zelena akcija tvrdi da Ministarstvo nije moglo klasificirati performans Zelene akcije kao 'nepropisno odlaganje otpada' jer tada građani nisu mogli propisno odložiti tu vrstu otpada što je bila i poanta performansa. Isto tako odlaganja otpada zahtjeva trajnost, a ovdje su kantice boja i lakova pod nadzorom bile izložene u obliku upitnika samo sedam sati.

Tvrdnju Ministarstva da je Inspekcija morala postupiti po Zakonu te odmah pokrenuti prekršajni postupak protiv Zelene akcije najbolje oslikava činjenica da je Inspekcija tek nakon performansa Zelene akcije podnijela prekršajnu prijavu protiv Grada Zagreba iako je 6 godina znala da Grad Zagreb krši Zakon o otpadu, što možemo lako i dokazati.

Ministarstvo se, naposlijetku, i dalje nije očitovalo hoće li odustati od daljnjeg prekršajnog postupka protiv Zelene akcije. Da je upravo takva praksa prema nekim drugim subjektima pokazuje i činjenica da je inspekcija Ministarstva zaštite okoliša čak dva puta podnijela optužni prijedlog protiv INA-e zbog zagađenja u Sisku da bi netom prije presude povukla optužni prijedlog. Tu činjenicu je javno spreman potvrditi i sudac u spomenutim postupcima, gospodin Tonči Majica, poručuje Zelena akcija.

Ministarstvo na ove 'insinuacije' uzvraća činjenicama: 'Inspekcija zaštite okoliša do sada je protiv INA-rafinerije u Sisku zbog kršenje Zakona podnijela 7 prekršajnih prijava. Niti od jedne nije odustala niti namjerava'.

Ministarstvo je danas odgovorilo i na priopćenje Zelene liste, koja se zgraža na donošenje inspekcijskog rješenja Zelenoj akciji i navodi da je Ministarstvo imalo bezbroj prilika po službenoj dužnosti intervenirati protiv stvarnih zagađivača. Ministarstvo piše da je prekršajna prijava podignuta jer su aktivisti Zelene akcije odbili nakon završetka performansa s javne površine počistiti otpad koji su sa sobom donijeli, te se oglušili na opetovane molbe i upozorenja Ministarstva, uslijed čega je Inspekcija zaštite okoliša pokrenula postupak i donijela rješenja uz koje prema Zakonu ide i prekršajna prijava.

Ministarstvo poručuje da je samo tijekom 2008. inspekcija zaštite okoliša obavila je 6.654 redovita i kontrolna inspekcijska nadzora. Zbog utvrđenih nepravilnosti donijeto je 2368 rješenja te 419 optužnih prijedloga. U istom razdoblju nadležni sudovi izrekli su 432 novčane kazne u ukupnom iznosu od 10.524.350,00 kuna. Ministarstvo pritom ističe da se represivno djelovanje inspekcije prvenstveno primjenjuje u slučajevima kada postoji očigledno odbijanje poštivanja propisa.