SLOBODNIJE PUTOVANJE

Blinken nominirao Hrvatsku za ukidanje viza, Plenković: 'Realizirat ćemo jedan od vanjskopolitičkih prioriteta Hrvatske!'

02.08.2021 u 18:40

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković zahvalio je putem Twittera američkom državnom tajniku Antonyju Blinkenu na današnjem pozivu Hrvatskoj u Program izuzeća od viza (VWP), čime bi hrvatski građani u konačnici mogli putovati u SAD bez viza. No posao ipak nije sasvim dovršen

Poziv Hrvatskoj u američki Program izuzeća od viza jedan je od posljednjih koraka za ukidanje viza hrvatskim državljanima, potvrdio je premijer Plenković.

'Uz intenzivan rad Vlade, Ministarstva vanjskih i europskih poslova i MUP-a na ispunjenju uvjeta, realizirat ćemo jedan od vanjskopolitičkih prioriteta Hrvatske!', tvitao je Plenković.

Državni tajnik Blinken prethodno je objavio da nominiranje Hrvatske u Program izuzeća od viza dolazi nakon ogromnog napretka u ispunjavanju strogih standarda kojima moraju udovoljiti sve zemlje s bezviznim režimom putovanja u SAD.

'Veselimo se još snažnjim američko-hrvatskim odnosima', poručio je Blinken.

'Potvrđujemo partnerstvo Hrvatske i SAD-a, a najveću korist od ukidanja viza imat će hrvatski državljani koji će moći nesmetano putovati u SAD. Radujemo se daljnjem razvijanju gospodarske suradnje i poslovnih veza!', napisao je premijer Plenković.

Mark Fleming, otpravnik poslova veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj, poručio je da je službena nominacija Hrvatske važan korak naprijed u procesu izuzeća od viza. Čestitao je Vladi i MUP-u na marljivom radu Hrvatske, te izrazio ponos zbog tog uspjeha.

Iako je do konačnog ulaska Hrvatske u Program izuzeća od viza preostalo još nekoliko koraka, 'ova nominacija potvrđuje veliki napredak Hrvatske u protekla tri desetljeća', naveo je Fleming.

'Hrvatski narod izgradio je snažnu, živahnu, modernu, demokratsku državu koja je sposobna zadovoljiti stroge zahtjeve VWP-a', poručio je Fleming, dodajući da će Hrvatima ulazak u VWP olakšati putovanje u SAD, posebno na kratkim putovanjima.

'Putovanje između naše dvije zemlje produbljuje naše već jake veze i radujemo se još bližem bilateralnom odnosu u budućnosti', zaključio je Fleming.

Početkom godine službeno je objavljeno da je broj odbijenih zahtjeva hrvatskim državljanima za američke vize u 2020. pao ispod tri posto.

Pad udjela odbijenih viza ispod tri posto bio je zadnji preduvjet za ukidanje američkih viza za hrvatske državljane.

Hrvatska, Rumunjska, Bugarska i Cipar jedine su članice EU-a kojima SAD dosad još nije ukinuo vize, podsjeća Hina.