mini europska turneja

Blinken će posjetiti Ukrajinu nakon pregovora s Rusijom

18.01.2022 u 14:14

Bionic
Reading

Najviši diplomat američkog predsjednika Joea Bidena posjetit će Kijev ovog tjedna nakon što su pregovori s Rusijom prošli tjedan završili u zastoju zbog zabrinutosti Washingtona da se Moskva priprema za invaziju na Ukrajinu.

Američki državni tajnik Antony Blinken sastat će se u srijedu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom, priopćio je u utorak američki State Department.

Blinken zatim odlazi u Berlin na sastanak s njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock nakon čega slijedi sastanak s Transatlantic Quadom, navodi se u priopćenju State Departmenta, pozivajući se na format koji uključuje Sjedinjene Države, Britaniju, Francusku i Njemačku.

Blinken će razgovarati o nedavnim diplomatskim angažmanima s Rusijom i zajedničkim naporima za odvraćanje daljnje ruske agresije na Ukrajinu, uključujući spremnost saveznika i partnera da Rusiji nametnu goleme posljedice i teške gospodarske troškove, stoji u priopćenju.

Biden je upozorio na teške ekonomske posljedice za Moskvu ako Rusija, koja je gomilala snage u blizini ukrajinskih granica, napadne svojeg susjeda.

Rusija niječe bilo kakve planove za napad.