PREDSJEDNIK MESIĆ

'Bleiburg se pretvorio u ustaški dernek'

19.05.2009 u 18:00

Bionic
Reading

Predsjednik države Stjepan Mesić izjavio je u Našicama, komentirajući novinarima obilježavanje bleiburške tragedije, kako nije bilo primjereno što se pojedini visoki državni dužnosnici koji su bili u Bleiburgu nisu ogradili od, kako je rekao, 'ustaškog skupa'

'Komemoracija bleiburškim žrtvama pretvorila se u jedan ustaški dernek koji plaća Hrvatski sabor, a visoki državni dužnosnici tamo su to mirno odgledali i nijednom riječju nisu se od toga ogradili', izjavio je predsjednik Mesić. 'Oni su', nastavio je Mesić, 'ustaški dernek morali napustiti, ali, nažalost, nisu.'

Andriji Hebrangu održao je kratko predavanje iz povijesti Drugog svjetskog rata.

Uobičajena ikonografija s Bleiburga

'Hebrang je svojim izjavama relativizirao zločin u Jasenovcu i drugim nacističkim logorima. Rekao je da su svi ti ljudi ubijeni radi različitog mišljenja što jednostavno nije točno. Hebrangu je 36 članova obitelji ubijeno u logoru, brat koji je imao devet ili 10 godina, baka i djed, ali samo zato što su Židovi, a ne zato što su različito mislili', ustvrdio je Mesić dodajući kako bi Hebrang zbog toga morao biti oprezan u izjavama. Što se pak tiče izjava o zločincima, Mesić je kazao kako je Hebrangov otac Andrija bio u vodstvu te države, i to do 1948. godine.

Bio je zajedno s Titom, a u Hrvatskoj na najvišoj poziciji. Treba oprezno davati izjave kada se nekoga optužuje za zločine. Zločina je bilo i to se treba priznati', kazao je Mesić napominjući da kada je u pitanju Bleiburg treba reći istinu. I premijer Ivo Sanader u ponedjeljak je osudio veličanje ustaštva na Bleiburgu i poručio da je Hrvatska nastala na temeljima antifašizma.

U izjavi za novinare predsjednik Mesić je komentirao i lokalne izbore, pri čemu je rekao kako je očekivao znatno veći izlazak građana na lokalne izbore.

'No i ovakav odaziv pokazuje da su građani prepoznali vrijednost personaliziranih izbora. Važno je da onaj tko ima povjerenje građana prepozna svoje potencijale i mogućnosti, ali i prioritete, te da ponudi tim koji ih može ostvariti', rekao je predsjednik Mesić u Našicama, gdje je posjetio Opću županijsku bolnicu i Osnovnu školu kralja Tomislava.