bivši premijer

Blair će laburistima savjetovati da odbiju sporazum o Brexitu premijerke May

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 11.10.2018 11:50
  • Objavljeno 11.10.2018 u 11:50
Tony Blair

Tony Blair

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Bivši britanski premijer Tony Blair u četvrtak je kazao da će laburističkim zastupnicima savjetovati da odbiju sporazum o Brexitu koji premijerka Theresa May nastoji postići s Europskom unijom

Manje od šest mjeseci do izlaska Ujedinjene Kraljevine iz EU-a, malo toga je jasno kako će peta najveća ekonomija svijeta i njezin međunarodni financijski centar trgovati s EU-om nakon Brexita.

Blar, laburistički premijer od 1997. do 2007., je kazao da bi glasačima, nakon što je britanska politika ušla u slijepu ulicu, trebalo omogućiti drugi referendum o ostanku u Europskoj uniji.

Ako May sklopi sporazum s EU, mora dobiti potvrdu u parlamentu koji je po pitanju Brexita podijeljen. Laburisti su dali do znanja da će odbaciti bilo koji sporazum s kojim May dođe u parlament.

Na pitanje Reutersa da li će savjetovati laburistima da glasaju protiv, Blair je kazao da je "cijela stvar vrlo teška".

"Alternative su još gore jer ako u parlamentu naiđete na blokadu, tada se otvara mogućnost da se ponovo obratite narodu. Mišljenja sam da se to treba dogoditi ako u parlamentu dođe do blokade", objasnio je Blair.

I pristaše i protivnici Brexita se slažu da se radi o najznačajnijem geopolitičkom potezu Velike Britanije od Drugog svjetskog rata, iako predviđaju uvelike različitu budućnost za 2,9 bilijuna dolara tešku britansku ekonomiju i najveći svjetski trgovinski blok.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!