AMERIKANAC SRPSKOG PODRIJETLA

Blagojevichu za korupciju 14 godina zatvora

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 07.12.2011 22:33
  • Objavljeno 07.12.2011 u 22:31
Rod Blagojevich i Ronald Burris

Rod Blagojevich i Ronald Burris

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Osramoćeni bivši guverner Illinoisa Rod Blagojevich osuđen je u srijedu na 14 godina zatvora nakon što je na samom kraju sudskog procesa priznao krivnju za korupciju i molio za milost, rekavši da mu je "nevjerojatno žao", izvijestio je lokalni list Chicago Sun-Times

'Vjerujem da je on ustvari prihvatio odgovornost', rekao je okružni sudac u Chicagu James Zagel, izričući presudu Blagojevichu koji je ranije proglašen krivim po 18 optužbi za korupciju, uključujući i za pokušaj trgovanja s mjestom u američkom Senatu koje je ostalo upražnjeno izborom Baracka Obame za predsjednika SAD-a.

Ostale optužbe povezane su s njegovom ulogom u prodaji baseball kluba Chicago Cubs i stadiona Wrigley Field, a osuđen je i za laganje FBI-u u istrazi.

Sudac je rekao da je Blagojevichu kao olakotne okolnosti priznao prihvaćanje odgovornosti za zločine, činjenicu da nije okrivljavao svoje suradnike te rad u korist djece, jer je kao guverner sudjelovao u stvaranju zdravstvenih programa za djecu.

Tužitelji su na raspravi o visini kazne predlagali da Blagojevich, 54-godišnji demokratski političar srpskog podrijetla, bude osuđen na 15 do 20 godina zatvora, dok su njegovi branitelji predložili kaznu do 3,5 godine zatvora.

Blagojevich će se morati javiti na izdržavanja kazne 15. veljače. Prema saveznim pravilima za kažnjavanje, Blagojevich treba odslužiti 85 posto kazne, ili nešto manje od 12 godina zatvora.

Izricanje kazne uslijedilo je nakon emocionalnog 20-minutnog govora Blagojevicha u kojem je molio za milost, tvrdeći da "nikada nije svjesno kršio zakon" i da prihvaća "krivnju za svoje gluposti ... zablude ... i greške" jer je mislio da čini što je dozvoljeno. U govoru koji je završio crvenih i suznih očiju, Blagojevich se ispričao sucu Zagelu, narodu Illinoisa, tužiteljima i svom bratu Robu, prvotno optuženom zajedno s njim.

Tužitelj Reid Schar je ranije u srijedu istakao da je Blagojevich bio "korumpiran od dana kada je preuzeo dužnost do dana kada je uhićen", te da je na suđenju sedam dana svjedočio u svoju korist, nastojeći "lažima izbjeći osuđujuću presudu".

Schar je istakao da je njegovo korupcijsko djelovanje "nagrizlo" povjerenje javnosti u vladu i izazvalo ozbiljne štete.

"Suče, ljudima je dosta. Njima je dosta ovoga optuženika i ljudi poput njega. Mora se poslati poruka ljudima Illinoisa da kada postanu žrtve korupcije, njihovu frustraciju, razočaranje, njihov cinizam, njihovu razočaranost u politički proces, ima tko saslušati", rekao je Schar.

Blagojevich je bio guverner Illinoisa od 2003. do 2009. godine, a od 1997. do 2003. bio je zastupnik u Predstavničkom domu američkog Kongresa.

Blagojevichev prethodnik na dužnosti guvernera Illinoisa, George Ryan, osuđen je na 6 i pol godina zatvora za reketarenje i prijevaru. Njih su dvojica tako osobno pridonijeli raširenoj predodžbi u SAD-u o korumpiranosti u političkom životu Chicaga i Illinoisa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi