AVANUTRA JE ŽIVA

Black Mirror 2

25.06.2010 u 16:00

Bionic
Reading

Danas imamo sasvim netipičnu, 'klasičnu' recenziju jednog pripadnika donedavno sasvim zaboravljenog žanra - žanra avanture

Prvo jedna obavijest - zbog Dana Državnosti nismo u mogućnosti napraviti video recenziju. No da ne ostanete 'kratkih rukava', za vas smo pripremili jednu 'klasičnu', ali ultra iscrpnu i detaljnu. Pa krenimo.

Avanture danas više nisu ugrožena vrsta kao što su to bile do prije nekoliko godina. Dakako, nema ih mnogo, ali se u dobrom broju slučajeva radi o jako dobrim i kreativnim proizvodima koji nerijetko nadmašuju i basnoslovno skupe blockbuster naslove. Jedan od takvih bisera smo i zaigrali, a njegovo je ima Black Mirror 2.

Black Mirror 2 avantura je koja je prvotno izdana još prije više od godinu dana, no samo na njemačkom jeziku, pa smo tako čekali do ove godine da stigne i engleska inačica. Radi se o nastavku igre Black Mirror iz 2003, za koju niti smo čuli, niti smo je igrali. Brzim pogledom po forumima otkrivamo da se radi o avanturi koja je s tehničke strane bila potpuni fijasko te je dobar dio igrača zbog tehničkih problema nije mogao ni dovršiti, a problemi su navodno nešto blaži tek na recentnim Windowsima 7. Ipak, među nekolicinom je igra dobila kultni status što je vjerojatno bio i razlog što je njezin nastavak nakon punih sedam godina ugledao svjetlo dana.

Originalni Black Mirror razvio je češki studio Future Games. Black Mirror je inače ime dvorca u posjedu obitelji Gordon, a igrač je bio stavljen u ulogu Samuela Gordona koji je prisiljen vratiti se u dvorac prvi put nakon 12 godina i smrti njegovog djeda Williama koji se navodno ubio. Potaknut strahovitim glavoboljama i noćnim morama, Samuel odlučuje istražiti djedovu smrt, no onda se počnu događati misteriozna ubojstva... Radnja originala odvija se 1981, 12 godina nakon smrti Williama Gordona, a Black Mirror 2 odvija se 1993, 12 godina nakon originala.  Razvoj nastavka pripao je njemački studio Cranberry Production, a unatoč djelomičnoj povezanosti priča, poznavanje originala nije nužnost za igranje nastavka niti ćete tijekom igranja dvojke osjetiti nekakve rupe u priči.

Black Mirror 2 je, dakle, point'n'click avantura iz trećeg lica s elementima horora. Igra vas ovaj put stavlja u ulogu Darrena Michaelsa, dvadesetogodišnjeg studenta fizike iz Bostona koji preko ljeta dolazi majci u gradić Biddeford u New Englandu gdje se i zapošljava kod neuglednog lokalnog fotografa.

Biddeford je miran i naizgled idiličan priobalni gradić gdje je još uvijek najveća zanimljivost samoubojstvo neke djevojke koja se utopila prije nekoliko godina. Ubrzo tu upoznajete cijelu paletu zanimljivih likova, poput Fullera, vašeg poslodavca, odvratnog lika koji još živi s majkom i pere joj rublje, no očigledno je da nešto skriva i ucjenjuje ljude. Tu su još i Sam, slijepi trgovac u antikvarijatu, gospođa Biba u mjesnom restorančiću, lokalni liječnik i još nekoliko likova. Svi oni imaju neku svoju životnu priču, neke od njih će imati utjecaja i na vaš put, a neke ne, ali tu su da fino popunjavaju sliku života jednog malog gradića.

Već tu može se primijetiti da igra izgleda prekrasno, a radi se o takozvanom 2.5D-u, što znači da su pozadine dvodimenzionalne, a likovi trodimenzionalni. Crtane pozadine zaista su prelijepe, s mnogo detalja i sitnica i vidi se da je u njih utrošeno mnogo vremena i truda. Likovi su modelirani korektno, a tako su i animirani – ništa posebno, no sa spomenutim pozadinama čine jednu skladnu cjelinu koja funkcionira odlično. Nema tu nikakvih posebnih grafičkih poslastica, tek tu i tamo će vam za oko zapeti primjerice efekt koji stvara upaljena žarulja u mračnom i prašnom podrumu.

 

Nakon kratkog uhodavanja za vrijeme kojeg učite kako igra funkcionira, stvari u Biddefordu postaju složenije. Jednog dana ispred Fullerova studija susrećete prekrasnu Angelinu u koju se Darren zaljubljuje na prvi pogled. Angelina je, kako poslije saznajete, studentica književnosti iz Engleske. Darrenu majka pada u komu, a pri pretrazi dokumenata on nalazi uplatnice koje joj isplaćuje nepoznata osoba iz mjesta zvanog Willow Creek. Stvari se dodatno kompliciraju brutalnim ubojstvom pod okriljem noći za kojega biva osumnjičena osoba vrlo bliska Darrenu te se on, slično spomenutom scenariju prvog Black Mirrora – odlučuje na vlastitu istragu kako bi pronašao pravoga ubojicu u čemu i uspijeva. No zašto bi bilo jednostavno ako može biti složeno, pa tako dokazi koje Darren pronalazi u svojoj osobnoj istrazi upućuju na Willow Creek gdje prvo odlazi Angelina, a nakon njezina paničnog poziva i on sam. Inače, u Willow Creeku nalazi se već spomenuti dvorac Black Mirror, a oni koji su igrali prvi dio tu će moći još jednom prošetati već poznatim lokacijama. Tu počinje jedna mnogo mračnija i tmurnija dimenzija ove igre.

Kao što smo već spomenuli, igra vizualno izgleda odlično, a takva je i mehanika igre. Naime, point'n'click avanture često znaju biti poprilično naporne zbog dva razloga. Prvi je taj da sve scene u igri često morate preklikati da biste stupili u interakciju sa svime što je interaktivno i drugo – dobar dio igre često se koristi na sporo šetanje lokacijama što može prerasti u frustraciju kada zapnete u igri. Oba ta problema ljudi iz Cranberry Productiona riješili su efikasno i bezbolno. U bilo kojem trenutku pritiskom na Space prikažu vam se svi interaktivni dijelovi na sceni, a šetanje se rješava pomoću karte koju imate u inventoryju i na kojoj samo jednim klikom odlazite u željeni dio grada.

Zagonetke u igri nisu preteške i nakon malo mozganja riješit će ih i pridošlica u žanr bez iskustva u igranju avantura. Najčešće vam je dovoljno tek logičko zaključivanje te kombiniranje predmeta unutar inventoryja te onda i pametno kombiniranje predmeta s okolinom. U igri postoje i klasični puzzleovi poput slaganja slike da bi se otvorila neka ladica, provaljivanja u sefove ili onih najjednostavnijih gdje slažete pismo od pokidanih komadića. Većina njih bit će prelagana za iskusnije igrače avantura. No ako nemate vremena na bacanje - pozdravit ćete ovu filozofiju. Zvuk je jedan od najvažnijih aspekata Black Mirrora 2. Tako ćete za sunčanih dana uživati u pjevu ptica i krikovima galeba uz obalu, a za kišnih dana u žamoru kiše. Doslovno svaka radnja u igri popraćena je odgovarajućim zvukovima, a kada dođete do nekakvih otkrića ili ste tek na tragu otkrića to će vam na znanje dati nervozan i sablažnjiv zvuk violine.

Sinkronizacija likova također je odrađena vrlo korektno iako ispočetka Darrenov glas zvuči nekako nezgrapno, s čudnim naglaskom, no s vremenom ćete istinski uživati u njegovim ciničnim komentarima. Da zaključimo, Black Mirror 2 nije savršena igra, no ne postoji nijedan razlog da joj barem ne pružite šansu. Radi se o pametnoj, ali i vrlo prohodnoj avanturi odlične priče, zanimljivih likova, predivnog izgleda i fantastične atmosfere koji će vas uz ovu igru zadržati danima, a možda i dulje.

 

OCJENA: 4

 

Trailer iz Black Mirrora 2