MINISTAR ZDRAVLJA

Bjelovarska bolnica je već nekoliko godina 'bolnica slučaj'

22.06.2013 u 20:45

Bionic
Reading

Ministar zdravlja Rajko Ostojić, izjavio je danas kako je bjelovarska Opća bolnica već nekoliko godina 'bolnica slučaj', te kako je u planu za sanaciju, a sljedeći tjedan trebao bi se imenovati i sanacijski ravnatelj bolnice.

Ministar Ostojić je to odgovorio komentirajući danas uhićenje bivšeg ravnatelja bolnice u Bjelovaru, Davorina Diklića, koji je osumnjičen za više kaznenih djela protiv zdravlja ljudi.

"Nažalost ta bolnica je bolnica slučaj već nekoliko godina. Jedan od njih je i ovaj slučaj kojeg je preuzelo Državno odvjetništvo i s obzirom da se oni bave time naravno da ne mogu davati pogrešne informacije. Očekujemo od Hrvatske liječničke komore da reagira, a i mi kao Ministarstvo ćemo reagirati kada dobijemo sve informacije koje je prikupilo Državno odvjetništvo", kazao je ministar Ostojić

Liječnik Davorin Diklić (57) nekadašnji vršitelj dužnosti ravnatelja bjelovarske Opće bolnice i bivši šef kirurgije, osumnjičen je za više teških kaznenih djela protiv zdravlja ljudi, te je uhićen, a sudac istrage odredio mu je jednomjesečni istražni zatvor.

Na pitanje hoće li stranci iz europskih država ulaskom Hrvatske u EU plaćati zdravstvene usluge ministar je odgovorio kako to ovisi iz kojih država dolaze, odnosno, ako budu imali karticu europskog osiguranja u tom slučaju neće.

Ravnatelj Hitne medicinske pomoći Split dr. Leo Luetić kazao je da se ni do sada strancima nisu naplaćivale usluge osim tzv. hladnih usluga, koje inače obavljaju ordinacije obiteljske medicine i to samo onima koji nemaju zdravstveno osiguranje.

Ministar zdravlja Ostojić također je izvijestio kako Hrvatska raspolaže s pet barokomora, te najavio da će se u KBC Rijeka napraviti državni referalni centar izvrsnosti za liječenje barokomorom, i to ne samo radi nesreća na moru nego i zbog cijelog niza kroničnih i zaraznih bolesti koje imaju svoje indikacije.

U povodu početka turističke sezone, ministar Rajko Ostojić posjetio je danas tim Hitne medicinske pomoći u Tehničkoj jedinici Dugopolje na autocesti A1 kod Splita. Nakon toga pogledao je pokaznu vježbu spašavanja utopljenika na supetarskoj rivi, na Braču, te vježbu prijevoza brodom u KBC Split koju je izveo tim Hitne medicinske službe Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije.