'NEMA UKIDANJA ŠKOLARINA'

Bjelišu ponovno rektorska fotelja

15.04.2010 u 17:00

Bionic
Reading

Rezultate izbora Senata predstavio je predsjednik Povjerenstva za izbor rektora akademik Ivica Kostović koji je potvrdio da je u drugom krugu izbora dosadašnji rektor Aleksa Bjeliš pobijedio protukandidata dekana Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu Tihomira Hunjaka sa 40 naprema 26 glasova

U prvom krugu Bjeliš je osvojio 33 glasa, Hunjak 18, a Mornar 16 glasova. Na kraju je Kostović rekao da novi četverogodišnji mandat Bjelišu započinje 1. listopada te se nada da će opravdati ulogu koju Sveučilište ima u društvu.

Bjeliš je u svom nastupnom govoru pred novinarima čestitao protukandidatima. Rekao je da je 'izbor protekao kako i priliči instituciji, iako su bile sučeljene potpuno različite koncepcije upravljanja sveučilištem'. Naglasio je da se u svom idućem mandatu tražiti bolje rješenja za provođenje Bolonjskog programa, raditi na iskorištenju prostora kampusa na Borongaju te se zalagati za bolji istraživači program.

Vedran Mornar, Tihomir Hunjak, Aleksa Bjeliš i Ivica Kostović


'Zalagat ću se za međunarodne programe, pokretanje studentskog standarda i tražiti nove načine komunikacije sa studentima kroz zajedničko donošenje odluka', kazao je Bjeliš.

Hunjak je čestitao novom starom rektoru, rekao da Bjeliš ima dobar program te da će biti zadovoljan njegovim radom ako program i ostvari. No trećeplasirani Vedran Mornar, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva, nije pokazivao zadovoljstvo. 'Ne mogu reći da sam jako zadovoljan ovim izborom, više bih volio da sam ja izabran, ali očito je da su ideje i projekti za koje sam se ja zalagao došli možda malo prerano za ovo Sveučilište.'

Mornar je htio da se Sveučilište više u svom radu osloni na samostalne izvore financiranja, a da manje bude ovisno o financijskim donacijama države.

Bjeliš se nije htio osvrtati na Mornarove opaske te je rekao da je sve o njegovome redu rekao Senat koji mu je dao povjerenje i novi četverogodišnji mandat.

'Potpuno oslobađanje od participacija nije moguće, jer bi došlo do potpunog urušavanja kvalitete studija, uplitanja privatnog sektora i vrlo brzo bismo se našli tamo gdje je Grčka', zaključuje Bjeliš.