ŠTO RADI ZDRAVKO LIVAKOVIĆ?

Biznis profil Kalmetina poduzetnika

21.10.2013 u 15:03

Bionic
Reading

Korupcijska afera koja je prošli tjedan potresla HGK-a pa se preko češke tvrtke Remorker International preselila i u HAC reaktualizirala je priču o kriminalnim radnjama u tom javnom poduzeću. U inkriminirano vrijeme, od 2006. do 2011. godine, prometnim resorom drmali su državni tajnik za infrastrukturu Zdravko Livaković te Božidar Kalmeta

Javna je tajna da Božidar Kalmeta bez Zdravka Livakovića nikada ne bi napravio političku karijeru kakvu jest, ali isto tako i da je najveća sposobnost Kalmete oko sebe okupiti ljude koji će svojim sposobnostima kompenzirati njegove nedostatke. Glavna osoba u živom zidu oko Božidara Kalmete definitivno je upravo Livaković.

Punih je deset godina (1993. - 2003.) bio uz Kalmetu kao nestranački član gradskog poglavarstva zadužen za graditeljstvo dok je ovaj odrađivao svoja prva dva gradonačelnička mandata u Zadru.

Odlaskom Kalmete u Zagreb i preuzimanjem ministarskog mjesta u tadašnjem megaministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka s njim se prema glavnom gradu otisnuo i Livaković koji u istom ministarstvu postaje državni tajnik.

Njegov je zadatak bio nadzirati sve poslovne operacije u Hrvatskim autocestama. Većina njih postale su kako prije tri godine, tako i danas predmet istrage USKOK-a. Dolaskom prvih afera, Zdravko Livaković je iz 'osobnih razloga' podnio ostavku i vratio se u poduzetničke vode u koje je zakoračio daleke 1990. godine.

Tada su on i inženjer Davor Uglešić osnovali tvrtku D&Z koja je sudjelovala u nizu projekata financiranih od Grada Zadra, u kojoj je Livaković bio član poglavarstva, ali i Zadarske županije, državnih tvrtki i ministarstva. Livaković je zbog toga često prozivan zbog sukoba interesa.


Zadarski regional svojevremeno je objavio kako je prema podacima dostupnim javnosti u razdoblju od 1991. do 2003. tvrtka D&Z sudjelovala u radovima na 55 objekata, među kojima su sportska dvorana na Višnjiku, rekonstrukcije Kneževe palače, Istarske obale i obale u Jazinama, zatim infrastruktura stambenog kompleksa na TIZ-u, te Mercator, Konzum, Glumina banka, Tvornica duhana Zadar, projekt šetališta Karma, projekt Zelenog centra Plodina i niz drugih.

Isti izvor navodi kako je pravi poslovni uzlet ove tvrtke započeo 2003., kada Livaković odlazi u Zagreb, na poziv novoimenovanog ministra Božidara Kalmete te preuzima dužnost državnog tajnika za infrastrukturu u Ministarstvu mora prometa i infrastrukture. Kalmeta ga je imenovao i za predsjednika nadzornih odbora Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta te su, od 2004. do 2007., raspisivali natječaje i dodjeljivali poslove vrijedne milijarde kuna oko izgradnji novih dionica autoceste.

Tvrtka D&Z se u središtu interesa javnosti našla 2007., kada se gradila spojna cesta od čvora Zadar 2 prema Gaženici, tzv. Kalmetina koja se spominje i kao predmet najnovije istrage Uskoka. Nadzor nad gradnjom tih 17 kilometara spojne ceste dobila je, tvrtka IGH iz Zagreba, ali je ona taj posao prepustila tvrtki D&Z. Vesna Škare Ožbolt, bivša ministrica pravosuđa, tada je optužila Zdravka Livakovića da je namjestio posao vrijedan 23 milijuna kuna tvrtki D&Z, koju je osnovao i bio joj vlasnik te ustvrdila da se radilo o sukobu interesa.

Direktor Športskog centra Višnjik Dino Bailo nedavno je za portal ZDNews potvrdio kako je istina da su djelatnici krim policije još 2011. došli u ŠC Višnjik te su od tražili dostavu dokumentacije dviju tvrtki koje su radile na Višnjiku. Radilo se o tvrtkama D&Z i Dalekovod.

D&Z je tvrtka koja i danas s lakoćom dobiva poslove u Zadru, a posljednji primjer je izvođenje radova na drugoj fazi uređenja uvale Jazine.


Imena Zdravka Livakovića i Božidara Kalmete u kontekstu korupcijske afere spomenuo je sindikalac HAC-a Mijat Stanić. On je rekao kako je velik broj ranije pokrenutih istraga u HAC-u bio kočen zbog povezanosti 'počinitelja iz HAC-a', podizvođača i pravosudnih tijela te kako sada očekuje pokretanje lavine istraga koje će obuhvatiti sve odgovorne, od nižih struktura do bivšeg ministra prometa Božidara Kalmete'.

Za Hinu je pojasnio kako je u HAC-u godinama vrijedila 'omerta' to jest zakon šutnje, pa ni oni koji su bili voljni ukazati na nepravilnosti nisu željeli svjedočiti u istragama ili na sudu. Smatra da će bivši direktor financija te javne tvrtke Josip Sapunar koji je već bio pritvoren prije tri godine zbog sumnje da je novcem iz HAC-a, preko agencije Fimi media, punio HDZ-ov crni stranački fond, prekinuti taj zavjet šutnje.

Mediji nagađaju da Uskok ovoga puta zanima 'pranje' pet milijuna eura iz HAC-a preko tvrtki Igora Premilovca, ranije osumnjičenog da je izvukao novac iz Hrvatske gospodarske komore.

Premilovac je, naime, tijekom istrage u HGK priznao da su na austrijski račun njegove češke tvrtke Remorker International, osim novca izvučenog fiktivnim ugovorima iz Komore, navodno uplaćivana i sredstva HAC-ovih podizvođača.